Zašto se Svjetski gospodarski forum seli u Singapur: Tko su dobitnici, a tko gubitnici koronakrize?

Zašto se Svjetski gospodarski forum seli u Singapur: Tko su dobitnici, a tko gubitnici koronakrize?

Da sam na vrijeme na međumrežju nabasao na informaciju kako se „ Svjetski gospodarski forum u Davosu odgađa za ljeto 2021.“ ( ljeto 2020. stranice N1, vijest Hinina, 26. kolovoza 2020.) sve bi mi se već tada još „razbistrilo“- ponajprije da će Corona još duže vrijeme jahati tzv. Zapadom, Eunijom, Amerikom, Rusijom… Tako je, u obruču Corone, stigao i prosinac , a 7. 12. 2020. SGF izvijestio kako će ovogodišnji Forum ( godišnji sastanak) održati od 13. do 16. svibnja u Singapuru. Razlog: zaštita zdravlja i sigurnost sudionika, svjetskih čelnika, menadžera , filantropa.. . „Slobodna razmjena mišljenja baš u autoritarnoj gradu- državi?“ – pitao se Süddeutsche Zeitung u broju od osmog prosinca 2020. Iz skupog Davosa ići će u još skuplji Singapur. Raspisali se o tome, osim europskih, donekle, i mediji „ na ovim prostorima“, bosanski, turske novinske agencije koje ovdje djeluju, ALJazeera, srbijanski, al’ ovdašnja medija malo i ništa. Zanimljivo.

Nekako sam se prije nadao kako bi Corona mogla u Europi iza Nove 2021. usporiti kas, sad vidim kako sam se nadao uzalud. Ne nada se eto ni SGF, pa će u Singapur. U pedeset godina bit će mu to tek drugo zasjedanje izvan Švicarske , prvo i dosad jedino , bilo je ono početkom dvije tisućitih u New Yorku u počast žrtvama 11. rujna. Zašto me to , iskreno, pomalo zastrašilo? Pa ako itko zna kako i dokle će Corona jahati po Europi i Americi, među tima je sigurno i SGF. Ne će dakle uskoro pomoći ni mRNK cjepivo, prvo takvo koje se primjenjuje u humanoj medicini, izuzetak su neki takvi lijekovi za teške oblike karcionoma, čime se dosad bavio i taj Biontech. U ovom slučaju je preskočena prva faza ispitivanja cjepiva na životinjama, pa će se i ona i četvrta ispitivati na ljudima. Ne znam, ali se nadam kako je ova brzina razmjerna opasnosti od Corone, kako nema zasad boljega izlaza , ne vidi ga se, pa ne ću o tome više. Uostalom Corona je svugdje na planeti, ona podjednako „voli“ Arktik, Antarktiku, Aljasku, ekvatorijalne šume, pustinje, megalopolise, seoske sredine…Za procijepljenost sedamdeset posto pučanstva da bi postalo „krdo“, dakle oko šest( 6) milijarda duša, trebat će godine.
Druga značajka budućeg zasjedanja Svjetskog gospodarskog foruma upućuje na činjenicu kako se središte gospodarske moći premjestilo u Kinu. Podsjetiti ću, Singapur je otočna i jedna od najbogatijih država svijeta , multi kulti država, sa kineskom većinom stanovništva kombinacijom , moglo bi se reći, kapitalizma protestantskog lica i autoritarnim režimom i jedna od vrata Kine. Corona ga je tek dotaknula, pa nema opasnosti za moćnike, oni su i bez nje u stalnoj samoizolaciji. Pored toga Kina je hametice potukla virus – i digla , za razliku od ostalih, proizvodnju dobara, ali i ostale sektore gospodarstva, dok druge u doba Corone višestruko pate. Možda će se tamo nastaviti s ove godine u siječnju s obećanim Velikim resetom i možda to znači početak za „Zbogom Europo!“, „ Zbogom Zapadu!“. U svakom slučaju je znakovito i mjesto i vrijeme idućeg zasjedanja SGF-a.

Granice ra(s)ta

Najava Velikog reseta prošle zime u Davosu iznenadila je javnost, njena otvorenost, a mogla se razumjeti i kao svojevrsna prijetnja. Odnekud mi je taj reset , njegova stara inačica, poznat. Pa naravno od Rimskog kluba iz knjige „Granice rasta“ koja je ustvari „Izvještaj istraživačke skupine Massachusetts Institute of Tehnology¨ ( objavljena 1972., New York): Rimski klub osnovala je davne 1968. skupina trideset znanstvenika( ni kasnije ih nije bilo više od sto) odgojitelja, ekonomista, humanista, industrijalaca te nacionalnih i internacionalnih javnih službenika, a prvi put se sastala se u rimskoj Accademia dei Lincei. Poticaj je dao , danas bismo rekli, dobrotvor, industrijski menadžer i ekonomist dr Aurelio Peccei povezan s tada moćnim tvrtkama FIAT i „Olivetti“. Istraživanje koje je trajalo idućih nekoliko godina financijski je podržala i „Zaklada Volkswagen“. Ukratko, glavna tema mu je bila danas općepoznati „održivi razvoj“ u odnosu na promjenjive i međuzavisne varijable: ekonomske, političke, prirodne, društvene. Ili drugačije, konkretnije, promatrano: „siromaštvo usred bogatstva, propadanja čovjekova okoliša, gubitak vjere u ustanove, nekontrolirana urbanizacija, nesigurnost zapošljavanja, otuđenje mladeži, odbacivanje tradicionalnih vrednota, inflacija i ostali ekonomski poremećaji“ ( „Granice rasta“, Predgovor, str.XIV.Stvarnost, ZGB 1974.) Još konkretnije., model ( MIT) je izgrađen radi globalnog bavljenja; „ubrzanom industrijalizacijom, brzog porasta stanovništva, svjetski raširene nedohranjenosti, iscrpljenja neobnovljivih prirodnih izvora i narušavanja čovjekova okoliša“( isto, str.6). Ili, još kraće, razmatra se „Što će biti potrebno da bi se održalo svjetski rast ekonomije i pučanstva do godine 2000., a možda i dalje ?“ (isto, str. 27, Drugo poglavlje pod naslovom „Granice eksponencijalnog rasta“) I da ne okolišam- pravo pitanje u „Granicama rasta“ je čovjek, eksponencijalni rast pučanstva na ovoj, ograničenoj, Zemljici. Kako „to“ smanjiti, ili kako „to“ možda nahraniti? „Granice rasta“ su , na prvi pogled“ i „slikovnica“ eksponencijalnih krivulja, dijagrama, modela, tabela… Ilustracije radi evo nekih naslova poglavlja: “Priroda eksponencijalnog rasta“, „Granice eksponencijalnog rasta“, „Rast u svjetskom sustavu“, „Tehnologija i granice rasta“. ( Uh kako javnost već mjesecima „mlate“ krivulje eksponencijalnog rasta Corone, a Zagreb i Banovinu jedna i doslovce, ona „ispod“ zemlje- Richterova,) Naravno kako članovi Rimskog kluba nisu operacionalizirali rezultate istraživanja, činile su to vlade, globalni „igrači“, UN i njene specijalizirane organizacije, , moćne banke, globalne kompanije, SGF,„trilaterale“… i ine stare i nove ale.

„Mali“ reseti

Dake, „Na Zapadu ništa novo“ (Erich Maria . Remarque.) pa ni reset- samo se tako nije zvao. Od tada do danas „mali“ reseti su dali rezultata , iako su često provođeni i u cik cak liniji, najčešće se odmah nije uočavalo što se iza brda valja, ili po onom lenjinističkom „plesu“- „Korak naprijed dva koraka nazad “. Spomenut ću samo poticanje hedonizma, „sex & drugs“, seksualne revolucije, prvo međuspolna, a zatim svih seksualnih orijentacija, osim onih u vezi „m“ i „ž“, mega koncerti, masovne zabave od ponoći do zore , Hollywood, medija, propaganda… i- masovni globalni turizam. Tko je prvi osmislio i realizirao masovni turizam? Kad to napišem moglo bi se na mene sručiti svašta, ali draža mi je istina- osmislio ga je Hitler. ( U doba Corone zasad su resetirani i hedonizama i turizam.) I tako uz više ili manje „skretanja“ na tzv. Zapadu, prvenstveno u Europi, skrenuta je krivulja eksponencijalnog rasta pučanstva prema dolje. Pritom je najviše stradala zapadna, kršćanska, obitelj. Kršćanstvo također, ali to je još kompleksnija priča. Ona je rastrojena i ovako: stari su roditelji odvojeni od obitelji i pospremljeni u staračke domove ( blago Coroni) bogatiji umirovljenici prije toga lunjaju po svijetu ( turizam). One koji nemaju ni za dom ni za turizam na Zapadu njeguju domaćice iz Istočne Europe, a mladi su na drugoj strani priče.
Ima tih „resetića“ još. Pobrisane su cijele države i stvorene nove, ili nikakve (Libija, Irak, Sirija…) „Resetiran“ je komunizam, simbolično padom Berlinskog zida. Ali zapravo nije; Kina, Kuba, Sjeverna Koreja, Venezuela. A „ostatak“ (ideologija) se jednostavno prelio na Zapad. Tamo je ionako imao plodno tlo, ako ne ranije, a onda od 1968. Zagospodario je, usred kapitalizma, „nadgradnjom“, kulturom, a što je u doba kad je virtualno stvarnije od stvarnog najvažnije . Nove države se uz to muče zloporabom ideologije ljudskih prava, “virusom“ udrugarstva kominternovskog tipa, malo po malo ruši, „resetira“, im se suverenitet. itd.
Kinu Zapad nikad nije mučio ,barem ne temeljito i ustrajno, ideologijom ljudskih prava, ni danas kad drži u logorima nekoliko milijuna Ujgura, čipirala ih, navodno, kad je de facto pripojila Hong Kong…Nimalo mu nije i ne smeta jedno partijski sustav plus kapitalizam- očito im draga njegova učinkovitost, pa su u nju investirali ,zgrtali profit, davali joj nove tehnologije… Ni najmanje ih ne smeta što je takav „slučaj“ jednopartijskog sustava plus kapitalizam već isproban u povijesti, a bio je također gospodarski vrlo učinkovit- onaj isti u kojemu je osmišljen turizam. Što im se tamo najviše svidjelo, osim zgrtanja profita odatle pod cijenu uništenja , „resetiranja“ industrije u vlastitim državama, recimo Americi? Pogađat ću pa napisati kako je štos u tome što su Kinezi uspjeli vrlo efikasno skrenuti krivulju eksponencijalnog rasta stubokom prema dolje. Kina je pritom stara civilizacija, mnogoljudna država i ima suvereno pravo planski okrenuti tu krivulju prema dolje, uostalom trenutno ju pomalo diže, s dopuštenjem dva djeteta po obitelji. Sasvim je drugačija situacija s Europom, gdje se to radilo donekle stihijski, nenajavljeno, polu tajno, a čime su najviše pogođene male zemlje- što manje to više. Kad se tome doda kako su „stare“ demokracije jednostavno, privremeno rješavajući svoju depopulaciju „saugale“ stanovništvo iz tzv. tranzicijskih, istočnoeuropskih, i Hrvatske dakako, eto reseta u resetu.

Novo normalno

Kakvo je to stanje u doba Corone- bez obzira je li „pobjegla“ iz prirode ili laboratorija- koje se sada novo govorno naziva „novim normalnim“ i koje je sužena, ali odlična prigoda za Veliki reset? Ratno , a rat se vodi protiv nevidljivog neprijatelja. Štoviše, u Prvom (pravom) svjetskom ratu smo koji zahvatio i zadnji pacifički atol-državu i jednu Švicarsku iako su tamo sjedišta barem tri svjetska stožera nečega : SZO-a , Svjetskog gospodarskog foruma i bankarskog sektora. Takvih ratova, totalnih, još nije bilo. Rat je biološki, gospodarski, medijski, socijalni, virtualni, među mrežni, propagandni, psihološki… i za razliku od svih dosadašnjih pogađa, cilja, svaku obitelj, svakog pojedinca. Da se radi o ratu imam puno važnih, krunskih, svjedoka. Navest ću samo jednoga: cara Putina, i on je govorio o ovome kao o (biološkom) ratu još s proljeća. Stanje, napregnutost, zdravstvenog sustava, požrtvovnost liječnika, medicinskih sestara i ostalog medicinskog osoblja također jako podsjeća na rat, na bolnice na frontu u onim „starim“ ratovima, Prvom i Drugom. Tu su i vojni šatori, vojska sudjeluje u njihovu podizanju i opremanju, a ponegdje je sudjelovala i u tzv. izvanrednom stanju, uredovala za policijskih satova i sl. Ima on i svoje ratne profitere, „resetere“- od država Kinu i veliku internetsku, neotehnološku, četvorku, ona je dobit za ovoga rata uvećala za stotine milijarda dolara pojedinačno, i farmaceutsku industriju . Među njima su i „filantropi“- navodno dijele „kapom i šakom“ a sve su bogatiji. I paradoksalno i za bedake („krdo“?). Jeff Bezos, Amazon, usput resetira i sad već klasične trgovačke lance i stotine tisuća radnih mjesta. Upravo se, navodno, sprema „kupiti“ državu Cipar, tamo preurediti porezni sustav i tako izbjeći eunijske poreze , ako to Eunija dopusti. Veliki Reset ili, prva prava, svjetska revolucija?

Foto: Hina