Alemka Markotić pokušala objasniti zašto su u Norveškoj umrle 33 starije osobe nakon cijepljenja

Alemka Markotić pokušala objasniti zašto su u Norveškoj umrle 33 starije osobe nakon cijepljenja

U slučaju da bude moguće, kako bi biranje cjepiva moglo izgledati u praksi objasnila je prof. Alemka Markotić u Dnevniku Nove TV.

“Sigurno će se napraviti neke upute, ali vjerojatno će oni koji se žele cijepiti reći svojim liječnicima ili zavodima za javno zdravstvo koje cjepivo žele”, rekla je Markotić dodajući kako Hrvatska očekuje dodatne doze Pfizerovog cjepiva, a od polovice veljače i ono iz laboratorija AstraZenece.

“Obzirom da smo naručili velike doze tog cjepiva vjerujem da će biti isporuka brza, a s time i ubrzano cijepljenje ostale populacije”, rekla je Alemka Markotić za Novu TV.

Izaziva li to cjepivo više nuspojava od onog za gripu, Markotić kaže kako ćemo to – tek vidjeti.

“Vidjet ćemo tek kad se jedan veći dio populacije procijepi i kad se usporede postoci i vrste nuspojava u odnosu na one koje imamo kod gripe. Kod gripe se isto događaju slabije reakcije tako da ćemo to moći vidjeti za 5, 6 mjeseci”, procjenuje ravnateljica Klinike za infektivne bolesti.

Trebaju li nas zabrinuti smrti u Norveškoj nakon cijepljenja, Markotić kaže kako su uglavnom preminuli ljudi koji su bili u palijativnoj skrbi i kod kojih je povećana smrtnost.

“Norveška i njezini stručnjaci analizirat će te podatke, ali vjerojatno je da će biti da ove smrti nisu povezane s cjepivom”, rekla je.

Podsjetimo, u Norveškoj su nakokn cijepljenja umrle 33 starije osobe.

Foto: Admir Buljubašić/Hina