Srića odgovorio Laucu: Tko plaši hrvatske građane s koronom?

Srića odgovorio Laucu: Tko plaši hrvatske građane s koronom?

Prema neslužbenim informacijama, danas je na koronavirus testirano nešto manje od 6.300 uzoraka, a pozitivnih je oko 500. “Imamo povoljniji trend, ali to nije razlog da se opuštamo”, rekao je pulmolog Saša Srića gostujući u Novom danu.

Udio pozitivnih je između 9 i 13 posto, a interes za testiranje trenutačno je manji. Srića ističe kako povoljnija epidemiološka situacija ne smije biti razlog za manji broj testiranja. Smatra i, da su se epidemiološke mjere uvele ranije, imali bismo manju brojku umrlih.

“Ona sada jest manja, ali ne smije nas ohrabrivati. Radi se o bolesti koja odnosi ljudske živote”, podsjeća Saša Srića.

Upitan zašto imamo velik broj umrlih dnevno, kaže: “Usporedba s listopadom pokazuje dobru epidemiološku situaciju, ali kad usporedimo s drugim tjednom listopada, prošli tjedan bilo je tri puta više hospitaliziranih. Jedan dio ih razvija tešku kliničku sliku, neki završe na respiratorima, a neki završavaju s naglom smrti.”

“Možemo govoriti o pojavi novog i zaraznijeg virusa. Nemamo dovoljnu prokuženost da možemo reći da je ona razlog povoljne epidemiološke situacije”, rekao je pa dodao kako se kod velikog broja građana probudila svijest i shvatili su da je riječ o ozbiljnoj bolesti.

Mjere ne smijemo popuštati prenaglo, kaže Srića.

“Ističemo realnu situaciju”

Kaže kako on i kolege ističu realnu situaciju, pa se dotaknuo člana znanstvenog savjeta Vlade, Gordana Lauca, koji je prošli tjedan pozvao DORH da goni sve one koji, po njegovom mišljenju, siju strah i paniku o koronavirusu.

“Ne plašimo stanovništvo. Pokušavamo ih držati budnima i ukazati na realnu situaciju”, poručio je pulmolog Srića.

Procjepljivanje u Hrvatskoj

Smatra kako će se masovno cijepljenje morati prolongirati. Zasad dovoljno cjepiva za procjepljivanje u bliskom periodu nema, dodaje.

“Imamo procijepljeno oko 46.000 sugrađana. Najbitnije da je cjepivo sigurno, a dosad se pokazalo takvim. Procijepljenost od 50 posto mogli bismo dostići ljeti.

Vjerujem da kada dosegnemo procijepljenost od 50 posto i brojka bude ispod 100 novozaraženih dnevno, u tom trenutku možemo govoriti o popuštanju mjera”, rekao je.

Zarazniji soj koronavirusa

Navodi kako trebamo imati umjereni optimizam, ali i biti pripremni za sve situacije.

Ako bi došlo do bujanja novog, zaraznijeg soja, druge opcije osim totalnog lockdowna ne bi bilo, smatra Saša Srića. Šanse da se mutirani soj uopće ne pojavi i kod nas su gotovo nemoguće, rekao je.