Karolina Vidović Krišto proglasila Plenkovića “karakterno nestabilnim”: Niste mi odgovorili na pitanje o Tedeschiju

Karolina Vidović Krišto proglasila Plenkovića “karakterno nestabilnim”: Niste mi odgovorili na pitanje o Tedeschiju

Nakon jednomjesečne stanke, ‘aktualnim prijepodnevom’ Hrvatski sabor u utorak počeo je redovno proljetno zasjedanje.

Pitanje je premijeru postavila Karolina Vidović Krišto. Kazala je da mu je 4. rujna vam postavila pitanje o mogućoj poreznoj utaji Emila Tedeschija.

“Plenkoviću,rujna 2020. godine postavila sam Vam pitanje u svezi možebitne porezne utaje od strane Vašeg režimskog tajkuna Emila Tedeschija, na koje nisam dobila odgovor, iako ste dužni odgovoriti u roku od 30 dana. Vi svjesno kršite Ustav i Poslovnik Hrvatskoga sabora.

Pisala sam Vam i dopis, na koji isto niste odgovorili. Vi time kažete da za Vas zakoni ne vrijede, već vrijede samo za obične građane.

Sukladno Vašoj političkoj logici, a putem političkog utjecaja, dali ste izabrati Ivana Turudića za predsjednika Visokog kaznenog suda, čovjeka s dužim dosjeom skandala, koji je dokazao i svoju nesposobnost kao predsjednik Županijskog suda. Kako će izgledati suđenje Vašem direktoru Janafa, Draganu Kovačeviću, kad se zna da je Turudićeva sestra radila za Janaf?   Hrvatsko pravosuđe ima najnižu vjerodostojnost u očima svojih građana od svih država članica Europske unije. Toj nevjerodostojnosti pridonosi Vaša Vlada kroz zaštitu otvorene korupcije, kao u slučaju Krš-Pađene, što za posljedicu, pak, ima da strani investitori zaobilaze Hrvatsku. Jer, u državu, u kojoj izvršna vlast tako otvoreno krši zakone, a pravosuđe ne reagira, kapital ne će ući.

Moje pitanje glasi: Jeste li svjesni da su utjecaj na pravosuđe i sprječavanje rada pravosuđa kaznena djela?

‘Pogledajte malo bolje odgovore koje su vam upućeni s Vlade, politika ne odlučuje tko bira suce, ako vam je to promaklo, a vjerojatno vam je, dobro je da se informirate o tome. Što se tiče reforme pravosuđa, to je naš temeljni cilj te ćemo na tome raditi kao i na borbi protiv korupcije’, odgovorio je Plenković. Dodao je i kako njena pitanja podsjećaju na retoričke eskapade i da je pitanje zaslužuju li odgovor.

Vidović Krišto na to je, među ostalim, premijeru rekla da je “arogancija odraz karakterne nestabilnosti”.

“Arogancija je prvenstveno nepristojna, ali je i odraz karakterne nestabilnosti. Naravno, nisam zadovoljna odgovorom. Ali, ja ne ću nikoga vrijeđati. Moj cilj je pravedna i bogata Hrvatska, koja se temelji na istini i vladavini prava. Ogromna većina hrvatskih građana, međunarodne institucije, međunarodni investitori, Europska komisija – znaju da hrvatsko pravosuđe nije neovisno. Poznavatelji hrvatskih prilika, ili, bolje reći neprilika, znaju da je Vaše pravosuđe prožeto utjecajem udbaške, duboke države, koju koordinira Vaš glavni savjetnik Vladimir Šeks. U Vašem su pravosuđu JNA pravnici glavni igrači – od predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, do Državnog tajnika u ministarstvu pravosuđa, Jure Martinovića. Vaš utjecaj na pravosuđe pokazali ste kad ste pred cijelom hrvatskom javnošću priveli bivšeg Državnog odvjetnika Cvitana na konferenciju za medije, a drugi dan je zastupnik Tomislav Saucha napustio SDP i prišao Vašoj vladajućoj većini. Sada vidimo da je aktualan slučaj zastupnika Vinka Grgića. Zanima me hoće li i on, s obzirom na Vaš utjecaj na pravosuđe, završiti u Vašoj vladajućoj većini. Svaka zlouporaba – a to nas uči povijest – ne završi dobro. Vi ovim zlouporabama uništavate pravni poredak i osiromašujete hrvatsku naciju. Protiv toga se imaju boriti – svi demokratski i slobodno misleći ljudi”, ističe  Karolina Vidović Krišto.

Foto: Hina