Karolina Vidović Krišto pita ministra Božinovića: Je li istina da policajac koji je tukao Bad Blue Boyse navija za Crvenu zvezdu

Karolina Vidović Krišto pita ministra Božinovića: Je li istina da policajac koji je tukao Bad Blue Boyse navija za Crvenu zvezdu
Zastupnica Karolina Vodović Krišto upitila je pismo ministu policije  Davorinu Božinovuć u kojemu taži od nejga  da ispita što se dogodilo s navinačima Bad Blue Boys u Vukovaru. Njezino pismo prenosimo u cijelosti.
“Kao predsjednici Odbora za obitelj, mlade i sport obratili su mi se pripadnici Udruge navijača Bad Blue Boys, s alarmantnim pritužbama na rad službenika PU Vukovarsko-srijemske županije. Njihove tvrdnje su slijedeće.
Nakon jednog među-navijačkog sukoba u Vukovara nekoliko navijača Bad Blue Boysa privedeno je u policijsku postaju u Vukovaru.
Kako nije bilo osnove za zadržavanje i pokretanje postupka protiv njih, privedeni navijači bili su izvrgnuti najprije verbalnim prijetnjama te svojevrsnom psiho-teroru, nakon čega su navijači ostavljeni s jednim policijskim službenikom, kojega navijači osobno poznaju, te tvrde da je dotični navijač Crvene Zvezde, te da je pripadnik navijačkeskupine „Delije“.
Taj policijski službenik, s ciljem izazivanja incidenta, počeo je fizički zlostavljati jednog od navijača, na što su mu njegovi kolege stali u obranu. Taj incident je izazvao reakciju policijskih službenika iz susjednih soba koji su dotrčali u prostoriju i, naravno, pritrčali u pomoć svome kolegi, ne znajući pozadinu incidenta.
Nakon što su mladići bili savladani od drugih policijskih službenika, policajac provokator je nekoliko puta nogom udario mladića koji je ležao na podu.
Kao predsjednica nadležnog Odbora za sport zahtijevam od Vas žurno:
1. Provjeru gore opisanog događaja, te utvrđivanje činjenica.
2. Utvrđivanje istinitost tvrdnje zlostavljanih mladića da je navedeni policajac navijač Delija. Naravno da svaki hrvatski državljanin, pa tako i dotični policajac, može navijati za koga želi i biti članom bilo koje navijačke skupine, osim u slučaju da ta navijačka skupina aktivno djeluje protiv integriteta i suvereniteta hrvatske države, i/ ili javno poziva na rušenje hrvatskog ustavnog poretka. Opće je poznato da navijači Crvene Zvezde slave zločine počinjene u Vukovaru te pozivaju na odcjepljenje Vukovara i pripajanje Republici Srbiji, što pričinjava ozbiljnu prijetnju našem ustavnom poretku. Nijedan državni službenik u RH, tako ni policajac, ne smije pripadati takvim organizacijama, te ukoliko im pripada mora trenutačno biti udaljen iz službe.
3. Ukoliko bi se potvrdile optužbe zlostavljanih mladića dužni ste utvrditi odgovornost nadzornih službi Vašeg ministarstva koji su dopustili da osobe koje pripadaju skupinama koje ugrožavaju ustavno-pravni poredak RH budu zaposlenici hrvatske policije.
Poštovani g. ministre,
Molim Vas za žurno djelovanje po ovom pitanju s obzirom na to je riječ o možebitnom kršenju temeljnih ljudskih prava koja su zajamčena Ustavom, te me izvijestite o učinjenom.
U Hrvatskoj nitko ne smije biti zlostavljan od hrvatskih državnih tijela zbog svoje nacionalnosti, rase, vjere, narodne pripadnosti, boje kože, itd”, napisala je karolina Vidović Krišto.
Foto: Lana Slivar Dominić/Hina