Ljubo Ćesić Rojs o potresu na Banovini: Zašto je optužio pokojnog ministra Juru Radića

Ljubo Ćesić Rojs o potresu na Banovini: Zašto je optužio pokojnog ministra Juru Radića

Umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs dva mjeseca vodi zdravstvenu bitku. Korona od koje se uspješno čuvao u svojoj kući kod koje je posadio i vrt kako bi izbjegavao odlaske na tržnicu, dostigla ga je studenom.

– Bio sam na svim pretragama i na Fran Mihaljeviću. Imao sam povišenu temperaturu, ali pluća čista. Mislio sam da sam dobro prošao, no virus mi je aktivirao staru boljku i probleme s mokraćnim kanalima pa sam završio na operaciji. Već dva mjeseca hodam po doktorima, naučio sam sam previjati ranu no to teško zarasta i neugodno je – otvoreno će Rojs, prenose 24sata.

Promatrajući strahote koje prolaze građani Petrinje, Gline, Siska i okolnih sela izgovara rečenicu koja bi mogla ući u legendu:

Jure Radić bio je ministar obnove u vrijeme kada su se gradile kuće na Banovini Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

“Prema Hrvatskoj se ponašamo kao da je kurvina, a ne naša” – pa pojašnjava:

– Potres je uzeo živote i porušio kuće, no na površinu je izašla sva prljavština obnove kuća za koju je najviše krv pokojni Jure Radić. O mrtvima sve najbolje, ali kažem istinu – kaže.

U to vrijeme Rojs je bio pomoćnik ministra obrane i potpisivao je dodjelu stanova i kuća koje je APN otkupljivao od odbjeglih Srba i ostalih manjina, no kaže da nije u njegovoj ingerenciji bilo potpisivanje za kuću današnjeg župana Ive Žinića.

– Žinića dobro poznajem i mislim da je sam kriv za situaciju u kojoj se našao. Nije on dobio ništa na što nije imao pravo, ali smatram da je kriv što papirologiju nije riješio na vrijeme. To je čisti nemar. Svako se s pravom pita ako nije u stanju bio sve ove godine riješiti svoje papire kako išta radi za županiju – kaže Rojs. No župan je u imovinsku karticu upisao kako je tu kuću naslijedio iako to nije istina.

– E da, nije to smio napraviti. I kuću mu nisu mogli dodijeliti u travnju jer je Glina još tada bila okupirana, da je bilo u kolovozu to je već druga priča. Nešto tu ne štima – kaže nam Rojs.

A ‘ne štima’ mnogo toga kada je pitanju obnova Banovine, što bez zadrške tvrdi i Rojs.