VIDEO: Karolina Vidović Krišto ne odustaje: Ponovno prozvala Plenkovića, Bajića, Adris i jednog menadžera

VIDEO: Karolina Vidović Krišto ne odustaje: Ponovno prozvala Plenkovića, Bajića, Adris i jednog menadžera
Zastupnica  Karolina  Vidović Krišto održala je u Saboru vrlo zanimljiv govor o stanju u Državnom odvjetništvu.  Uvjerena je da i dalje vladaju stare strukture te da se DORH ne bavi  velikim koruptivnim aferama. Njezin govor prenosimo u cijelosti.
” Profesor Martin Heger s Humbolt sveučilišta iz Berlina u jednom razgovoru je rekao – što je viša razina korupcije, to su veći porezi, i to je veće siromaštvo u društvu. Jasno, analogno toj tezi, što je niža razina korupcije, to su manji porezi i to je veće blagostanje i zadovoljstvo u društvu.
Ovo izvješće je dokaz – ja to uistinu moram na ovakav način reći, nije mi namjera nikoga omalovažavati – ali, ovo izvješće se mora nazvati bahatim i ignorantskim, ne samo prema nama zastupnicima, nego i prema hrvatskim građanima i zdravom razumu.
Ovo izvješće vrvi tabelama u kojima se tvrdi da je ažurnost DORH-a sto posto, a činjenica i istina koju cijela Hrvatska zna jest, da je DORH ključna institucija zbog koje je Hrvatska u zlu korupcije, a koja je uzročnik društvene nepravde, visokih poreza i nejednakosti građana.
Državno odvjetništvo je sukladno zakonu dužno otkrivati i progoniti protuzakonite radnje, te u tu svrhu Hrvatska ima različita pomoćna tijela koja asistiraju DORH-u: policiju, ured za sprečavanje pranja novca, poreznu upravu, itd.
No, idemo redom. DORH-om već 20 godina upravlja struktura državnih odvjetnika, čiji je glavni vinovnik bio Mladen Bajić, koji je egzemplarni primjerak politički dirigiranog shvaćanja prava, po načelu koji je izrekao maršal Broz: „da se poneki suci drže prava kao pijan plota“.
Duhovni nasljednik maršala Broza Ivo Josipović je prilikom odlikovanja Mladena Bajića ustvrdio da je Mladen Bajić imao dobar pristup, jer je počeo borbu protiv korupcije kad su se za to stekli politički uvjeti. U prijevodu – on hvali državnog odvjetnika što ne primjenjuje zakone, već čeka politički nalog kada i prema kome ih primijeniti.
Pravnicima Josipoviću i Bajiću zakoni su žvakaće gume i to je temeljni, ključni problem države i društva. U Hrvatskoj je vladavina prava suspendirana, a u tome sudjeluje Državno odvjetništvo. Evo dokaza za to:
Tomislav Jelić aktivist u borbi protiv korupcije, te dragovoljac i ratni vojni invalid Domovinskog rata, kazneno je prijavio nekoliko dužnosnika zbog privatizacije Croatia Osiguranja iz 2014. godine.
Jelić je okupio grupu stručnjaka, te je kroz insajderske informacije prikupio dokazne materijale koji dokazuju slijedeće:
Hrvatska, to jest, hrvatski državljani, pri privatizaciji Croatia Osiguranja oštećeni su za minimalno 4 milijarde kuna. Riječ je o tome da je Adris kupio Croatia Osiguranje za 920 milijuna kuna, a na dan kad je preuzeo upravu, isplatio si posudbu od 640 milijuna kuna kako bi kupio hotel Imperial u Dubrovniku.
Croatia Osiguranje je na dan preuzimanja imao znatno veća sredstva na računu nego što je Adris isplatio za kupnju istog, a kad se uzme njegova tradicija od 150 godina, tržišni udio u Hrvatskoj i u BiH, i pogotovo nekretnine, onda je šteta od oko 4 milijarde kuna i preskromno obračunata.
Naime, Croatia ima nekretnine u svim hrvatskim gradovima, u pravilu u centrima. Samo objekt na trgu bana Jelačića ima ogromnu vrijednost, jer imati takav objekt na glavnom trgu glavnog grada je unikatna vrijednost.
Dame i gospodo, DORH po ovom pitanju ništa nije učinio, iako je čak Državna revizija RH službeno utvrdila da je privatizacija Croatia Osiguranja protuzakonita. ADRIS koji je važan dionik duboke, udbaške države u Hrvatskoj, raspoređuje svoje ljude na sva ključna mjesta u Hrvatskoj putem njezina izvršitelja Andreja Plenkovića. Pa evo, imate tog Damira Vanđelića, koji je izvršitelj Adris-grupe, a država ga postavlja za predsjednika Nadzornog odbora INE, a osobno je sudjelovao u preuzimanju CO od strane Adris-grupe na opisani kriminalan način. Da, Vanđelić je bio hrvatski branitelj, i za to zaslužuje pohvalu. Ali Vanđelić sudjeluje i u adrisovskoj korupciji koja osiromašuje hrvatsku naciju i hrvatsku državu. Takav čovjek će sada raspolagati milijardama u obnovi Zagreba. To je jednostavno neprihvatljivo!!
S ovog mjesta, iz Hrvatskog sabora, konstatiram da tijelo, kojeg financiraju hrvatski državljani, a koje je zaduženo za progon kriminala, taj kriminal štiti. Jer nema opravdanja da ni nakon 6 godina ovaj kriminal nije procesuiran.
Uvjerena sam da je velika većina zaposlenika državnog odvjetništva poštena i moralna, ali kao i u svim drugim institucijama problem je u menadžmentu, tj. u vodstvu. Vama u DORH-u jasno poručujem da utjecaj na pravosuđe, prikrivanje kriminala, je kazneno djelo. Zbog vaših nezakonitih radnji Hrvati su po kupovnoj moći na 26. mjestu od ukupno 27 država EU. Budite svjesni da će vrijeme polaganja računa sigurno doći. Predajem Vam kaznenu prijavu u slučaju Croatia Osiguranje – kako nebi morali kopati po ormarima jer su puni predmeta korupcije koju skrivate” naglasila je Karolina Vodiović Krišto.