Iznenada preminuo utjecajni Benjamin de Rothschild: Što je istina, a što mit o ovoj moćnoj obitelji?

Iznenada preminuo utjecajni Benjamin de Rothschild: Što je istina, a što mit o ovoj moćnoj obitelji?

Prije tjedan dana u svom domu u Švicarskoj preminuo  je Benjamin de Rothschild (56), glava jedne od najmoćnijih i najbogatijih obitelji na svijetu. Vijest o smrti objavila je obitelj, a svjetske agencije uglavnom su to samo prenijele kroz šturo priopćenje. O samom Benjaminu de Rothschildu, koji je vodio francusku granu ove obitelji, zna se zapravo dosta malo, kao uostalom i o čitavoj toj obitelji, zbog velikog broja teorija urote što ih prati već skoro dva stoljeća te je teško procijeniti što je istina, a što mit, javlja Poslovni dnevnik.

Rothschildi su bogata obitelj koja je svoj rast započela 1760-ih u Frankfurtu kada je tamošnji bankar Mayer Amschel Rothschild odlučio stvoriti globalni financijski imperij te je poslao svojih pet sinova u tom trenutku najznačajnija financijska središta svijeta – London, Pariz, Beč i Napulj, uz sjedište u Frankfurtu, koji su osnovali banke koje do današnjih dana igraju važnu ulogu u svjetskom gospodarstvu. Obiteljski poslovi počeli su se decentralizirati već smrću Mayer Amschel Rothschilda te su njegovi sinovi, a još više njihovi nasljednici, počeli voditi samostalne poslovne politike. Gotovo sve grane ove obitelji su dobile plemićke titule u zemljama u kojima su djelovale te su mnogi od njih, uključujući i preminulog Benjamina, imali ili još imaju prefikse de, von, barun ili sir ispred svog prezimena.

Obitelj je oduvijek zbog svog bogatstva i moći bila u središtu raznih teorija urota, a posebno se to odnosi na njezin britanski ogrank. Manje ili više je poznata stvar da su Rothschildi financirali britansku kampanju protiv Napoleoneea, a legenda kaže da su još više obogatili manipulirajući na Londonskoj burzi informacijama o ishodu bitke kod Waterlooa. Njihove banke financiraju mnoge britanske kolonijalne pohode, a Lord Nathan Rothschild je 1909. bio, prema tadašnjim podacima i mjerilima, najbogatiji i najmoćniji čovjek u Britanskom carstvu.

Posljednjih 100-tinjak godina obitelj ima vrlo suzdržano prisustvo u javnosti te su najpoznatiji po svojim značajnim filantropskim projektima u koje su uložene milijarde dolara. Iako se danas o pravnom stanju bogatstva ove obitelji može samo nagađati, procjene su da je ona opala posljednjih desetljeća zbog osipanja na više stotina nasljednika, a samim tim i na veliki broj raznih tvrtki. Poslovi im danas obuhvaćaju veliki spektar djelovanja, od financija, nekretnina, rudarstva, energetike do poljoprivrede i medija. Obično se smatra da je obitelj danas ukupono teška oko 500 milijardi dolara (www.celebritynetworth.com), no neki izvori tvrde da bi se moglo raditi i o ukupnoj vrijednost od nekoliko tisuća milijardi dolara.

Foto: Screenshot/ You Tube