Trenutak istine: Je li Plenkovićeva Vlada na strani poduzetnika ili će nastaviti po starom?

Trenutak istine: Je li Plenkovićeva Vlada na strani poduzetnika ili će nastaviti po starom?

Hrvatski sabor raspravio je u četvrtak prijedlog izmjena zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) kojima se predlaže ukidanje obavezne članarine te na taj način olakša poslovanje poduzetnicima i oslobodi ih se plaćanja tog parafiskalnog nameta.

U ime predlagatelja Kluba Mosta Zvonimir Troskot rekao je kako se Zakonom o HGK između ostalog uređuje i obveza plaćanja članarine, u skladu s odlukama skupštine Komore.

Predloženim izmjenama predlaže se da članarina u HGK više ne bude obvezna već samo dobrovoljna, javlja Tportal.

Cilj predmetne izmjene je da se poduzetnicima olakša poslovanje na način da više ne plaćaju članarinu HGK kao jedan od niza parafiskalnih nameta, istaknuo je Troskot.

Upozorio je da HGK ima najviše zaposlenika i najnižu efikasnost u EU i jedina je komora, uz austrijsku i njemačku, koja ima obaveznu članarinu. Poručio je kako je za ukidanje obvezne članarine HGK, no ne i za ukidanje članstva.

Potporu zakonskom prijedlogu je najavio Silvano Hrelja (HSU/ HSS) pojasnivši da su za konkurenciju na tržištu, a ne da netko ima zajamčene prihode bez obzira na učinkovitost.

Ne rušiti nego reformirati

Domagoj Ivan Milošević (Klub HDZ-a) rekao je da ne treba rušiti nego reformirati tu instituciju, koja ima lošu percepciju kod poduzetnika, ali i tradiciju od 168 godina. HGK treba biti moderna platforma u okviru koje će surađivati država i poduzetnici te pomagati im u izvozu, kazao je.

Hrvoje Zekanović (Klub Hrvatskih suverenista) ustvrdio je da HGK opterećuje poduzetnike i ne pridonosi njihovom boljem poslovanju već moraju plaćati članarinu za one koji su sami sebi svrha.

To treba ukinuti ili naći drugi način financiranja, a da to s nisu poduzetnici, rekao je.

Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i Glasa) smatra kako bi HGK trebala biti na tržištu i onda bi njezine usluge plaćali oni koji bi u tome vidjeli interes. Nitko ne ukida HGK, nego je želimo učiniti boljom, agilnijom i konkurentnijom, poručila je Mrak Taritaš.

Potpora prijedlogu

Njezina kolegica iz Kluba Dalija Orešković najavila je potporu zakonskom prijedlogu, ustvrdivši kako je HGK postala režimska institucija koja služi za HDZ-ovo političko kadroviranje i uhljebljivanje isluženih kadrova.

Vesna Vučemilović (Domovinski pokret) najavila je potporu zakonskom prijedlogu i ukidanju parafiskalnih nameta koji su velik problem hrvatskim poduzetnicima.

Namet HGK je sporan, jer se kao obvezatan percipira kao naslijeđe bivšeg sustava i u neovisnoj se Hrvatskoj zadržao do današnjeg dana, ustvrdila je.

Romana Nikolić (Klub SDP-a) kazala je kako je HGK svojim netransparentnim i neučinkovitim djelovanjem postala sama sebi cilj.

Podsjetimo, premijer Plenković nije bio sklon da se ukine  obavezno članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori koje  opterećuje poduzetnike.