Ravnatelj Rebra potvrdio: Veliki postotak medicinskih sestara ima negativan stav prema cijepljenju

Ravnatelj Rebra potvrdio: Veliki postotak medicinskih sestara ima negativan stav prema cijepljenju

Epidemiolozi nisu utvrdili izvor zaraze, odnosno nultog pacijenta koji je prenio koronavirus oboljelima na odjelu hematologije KBC-a Zagreb. Virusom se zarazilo 15, a tri su pacijentice preminule. O tome kako je došlo do prodora koronavirusa na “Rebru” za HTV je govorio ravnatelj Ante Ćorušić.

“Nije da to nismo očekivali i nije da se nismo pripremili za tu varijantu jer je bolest nepredvidiva i virus se brzo širi, a i bolnice su svugdje u svijetu na neki način postale i centri za širenje zaraze. Ali radi se o specifičnom odjelu na kojem se nalaze imunokompromitirani teški kronični bolesnici”, rekao je Ćorušić za HTV i nastavio:

“Sigurno je da je virus ušao izvana ili putem pacijenta ili nekog od djelatnika, vjerojatnost je 50:50 jer epidemiolozi nisu uspjeli utvrditi nultog pacijenta. Svi pacijenti koji su primljeni na odjel hematologije bili su negativni, ali je nakon nekoliko dana njih 15 postalo pozitivno. I tada smo se odlučili za selekcioniranje pacijenata pa je sedmero prebačeno na COVID odjel KBC-a Zagreb, dvoje pacijenata su otpušteno kući u samoizolaciju.”

Kaže kako je odaziv na cijepljenje zdravstvenih radnika u početku bio iznenađujuće nizak, posebno kod medicinskih sestara.

“Sada je to bolje, imali smo i kampanju usmjerenu na negativistički nastrojene djelatnike. Idemo od odjela do odjela. Imali smo odjele na kojima je odaziv liječnika bio 100 posto a sestara samo 40 posto. Ali popravili smo to, idemo dalje”, kaže Ćorušić dodavši da ne zna točan razlog za takav negativan stav nekih zdravstvenih djelatnika.

“Danas su ljudi stalno na društvenim mrežama na kojima se svašta objavljuje. Dio zdravstvenih djelatnika je pokazivao skepsu prema cijepljenju, dio je još pokazuje, što mi nije normalno, ali to je tako, mi to ne možemo promijeniti. Svi oni koji su se željeli cijepiti su procijepljeni u prvoj dozi, docjepljivanje drugom dozom započela je u ponedjeljak”, rekao je.

Kaže da u KBC Zagreb nije bilo nikakvih zabrane za zdravstvene djelatnika ali su im izdali preporuke o odgovornom ponašanju i u slobodno vrijeme. Vjeruje da se oni toga i pridržavaju.

“KBC Zagreb ima blizu 6 tisuća djelatnika, zdravstvenih i nezdravstvenih i oko 900 njih je već preboljelo Covid-19, kaže Čorušić dodavši da se on cijepio i nije imao nikakve komplikacije nakon toga.