A MOGLO JE BITI SVE DRUKČIJE: Bliski suradnik predsjednika Milanovića ipak “plače” za prolivenim mlijekom. Je li sada svima jasno?

A MOGLO JE BITI SVE DRUKČIJE: Bliski suradnik predsjednika Milanovića ipak “plače” za prolivenim mlijekom. Je li sada svima jasno?

Kuriozitet rezultata jučer održanih izbora jest da je njihov relativni pobjednik HDZ osvojio nešto manje glasova od koalicije Rijeke pravde i stranke Možemo, ukoliko se oni strogo mehanički zbroje: HDZ je zaokružilo točno 729.864 birača, a dvije lijeve liste njih 731.750. No prvi su osvojili 61 mandat, a drugi ukupno 52. Posljedica je to D’Hondtove metode koja se koristi za pretvaranje broja glasova u broj mandata – ona uvijek veću prednost daje relativnom pobjedniku, a u 9 od 11 izbornih jedinica to je upravo HDZ.

MOŽDA ĆE VASZANIMATI: Bačić je bio u potpunom šoku: Domovinac Josip Jurčević je Plenkovićevu Vladu nazvao veleizdajničkom i optužio je da služi velikosrpskim interesima

No kakav bi rezultat izbora bio da se HDZ-u suprotstavio širi oporbeni blok, u kojemu bi se koaliciji Rijeke pravde pridružili Možemo i eventualno stranka Fokus? Simulacija – koja se dakako također izrađuje mehaničkim zbrajanjem glasova, bez uzimanja u obzir fluktuacije broja birača zadovoljnih ili nezadovoljnih ovakvom ponudom – ukazuje na znatno drugačiji ishod izbora, javlja Tportal.

Zvonimir Mršić

Uz koji, ipak, svejedno ne bi bilo moguće sastaviti većinu bez glasova Mosta ili Domovinskog pokreta.

HDZ bi u tom slučaju osvojio 55 mandata u Hrvatskoj te još tri u dijaspori, odnosno ukupno 58 – dakle tri mandata manje nego jučer.

Koalicija Rijeke pravde zajedno s Možemo i Fokusom imala bi ih 60, odnosno čak sedam više nego danas. Zanimljivo je da bi, uz tri mandata ‘oteta’ HDZ-u, preostala četiri mandata zahvaljujući D’Hondtovoj metodi dobili na račun Domovinskog pokreta, dok bi rezultat preostalih stranaka ostao navlaš jednak.

Dakle, u ovoj simulaciji Rijeke pravde zajedno s Možemo i Fokusom imale bi 60 zastupnika, HDZ 58, Most 11, Domovinski pokret 10, te IDS i lista Matije Posavca po dva zastupnika.

Gledajući po izbornim jedinicama, jednaka raspodjela mandata ostala bi u trećoj, šestoj i sedmoj jedinici, dok bi u svim preostalima lijeva koalicija dobila jedan mandat više.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Afera Matanić: Producent Nebojša Taraba ipak znao za uznemiravanja mladih glumica? A on je bliski suradnik Sanje Sarnavke u Zakladi Solidarna

U prvoj, četvrtoj i osmoj izbornoj jedinici to bi bilo na račun HDZ-a, a u drugoj, petoj, devetoj i desetoj izbornoj jedinici mandat bi oteli Domovinskom pokretu.

Hrvatski gospodarstvenik Zvonimir Mršić, bivši predsjednik Uprave Podravke i suradnik predsjednika Zorana Milanovića, objavio je znakovitu poruku na Facebooku

‘Je li sada svima jasno da bi predizborna koalicija SDP Hrvatske & Možemo – politička platforma rezultirala apsolutnom većinom mandata u 11. sazivu Hrvatskog sabora, čak i kad ne bi bilo prostog zbrajanja ostvarenih glasova na izborima održanim u srijedu! Ali, za prolivenim miijekom ne treba plakati. Mada bi bilo pametno nešto naučiti. #Don’t cry over spilled milk!’, napisao je Mrsić na Facebooku.

Foto: Hina