Abeceda demokracije u Živom zidu: Zašto je Pernar morao poslušati šefa Sinčića?

Abeceda demokracije u Živom zidu: Zašto je Pernar morao poslušati šefa Sinčića?

Saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar, kojeg svako malo gledamo u večernjim vijestima kako ga iznose iz sabornice, imao je u srijedu težak dan. Najprije je novinarima rekao da neće napustiti Abecedu demokracije, stranku u koju je ušao neposredno nakon prošlih parlamentarnih izbora tijekom unutarstranačkih sukoba u Živom zidu.

Kazao je da je on slobodan čovjek i da može, ako tako odluči, upisati se i u treću stranku istovremeno. Na izravno pitanje novinara hoće li, zatraže li to kolege iz Živog zida, izaći iz Abecede Pernar je odgovorio kako nikad ne bi postupao protivno svojoj slobodnoj volji i da ne pristaje na ucjene.

No, dva sata kasnije, Pernar se opet pojavio pred novinarima ovaj put u društvu Ivana Vilibora Sinčića. Tada je rekao da se „na traženje“ predsjednika Živog zida ipak odlučio ispisati iz Abecede demokracije, stranke koja je na zadnjim izborima dobila svega 26 glasova.

Sinčić je pojasnio kako je Pernaru, temeljem stranačkog statuta, bio dozvolio članstvo u obje stranke, ali će ubuduće Pernar biti članom samo Živog zida. U pozadini te priče je novac koji Abeceda demokracije, zbog činjenice da je u vrijeme konstituiranja Sabora Pernar bio njihov član, dobiva iz državnog proračuna.

Dosad im je na račun sjelo oko 500 tisuća kuna, a trebali bi ukupno nešto više od milijun. Pernar je pozvao državu da sav taj novac koji treba dobiti Abeceda demokracije uzme i proslijedi u humanitarne svrhe. „Mi (misleći pritom na Živi zid, op.a.) se tog novca potpuno odričemo“, rekao je Pernar. Priznao je da je veći dio novca koji je dosad dobila Abeceda „išao na ljude koji su radili za mene“.

Međutim, Stjepan Vujanić, čelnik Abecede demokracije, koja ima sjedište u jednom stanu u Zagrebu, a da susjedi o tome pojma nemaju, kaže da novac neće vraćati, nego će uzeti sve što im po zakonu pripada. Državna revizija je pročešljala poslovanje te stranke i utvrdila da nisu imali odgovarajuću dokumentaciju za oko 90 tisuća kuna koje su potrošili.

Navodno su sporna potrošnja za gorivo jer nemaju automobil, računi za reprezentaciju, a zapravo se radi o ručkovima, kavama… dvojbene su i neke konzultantske usluge, ankete… No, to je problem Vujanića kojem je s Pernarom očito „sjekira pala u med“ pa će to morati riješiti s državnim odvjetništvom.

Što se Pernara tiče, on će novinarima vjerojatno trebati pojasniti što se to dogodilo u razmaku od samo dva sata da je potpuno promijenio stav. Televizijske snimke njegovog prvog i drugog nastupa dovoljno govore o toj promjeni. Na prvoj je bio bezbrižan i razgovorljiv Pernar koji se nikog ne boji dok je na drugoj, bit ćemo blagi, djelovao pomalo poraženo. Očito nije lako biti političar. Pa ni Pernaru.