Ova slika stvarno govori više od tisuću riječi: Ako si sa Šeksom, ne ideš u zatvor!

Ova slika stvarno govori više od tisuću riječi: Ako si sa Šeksom, ne ideš u zatvor!

Božidar Kalmeta, bivši ministar i trenutno pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a, iznio je svoju obranu na Županijskom sudu u Zagrebu ustvrdivši da je Uskokova optužnica protiv njega zapravo znanstvena fantastika.

Zanimljive je da Kalmeta  sve bolje stoji na suđenju pa tako gotovo da više i nema svjedoka  koji ga terete. Pogotovo mu  ide u  prilog  promijenjeni iskaz osječkog poduzetnika Drage Tadića  kojeg je dao u rujnu prošle godine. Iako je 2013. Tadić naveo da mu je Sapunar rekao kako iza svega stoje „on, Kalmeta i Livaković“, prošle godine se iznenada sjetio da je to zaključio „na osnovu svojih pretpostavki“.

Bitno je što kažu svjedoci, ali za Kalmetu je najbitnije što je u dobrim odnosima sa svojim dugogodišnjim kumom i prijateljem Vladimirom Šeksom kojeg u pravničkim   krugovima opisuju kao sivu eminenciju hrvatskog pravosuđa. Osim toga, Šeks je imao velike zasluge u dovođenju na vlast  Andreja  Plenkovića koji se svojim “mentorom” voli posavjetovati o bitnim pravnim i  političkim pitanjima. Vjeruje se da je Šeks odigrao veliku ulogu u napredovanju Kalmete na poziciju pomoćnika glavnog tajnika.

S obzirom na to da premijer Plenković slovi kao oprezan političar, koji se nikako ne bi zalijetao u tako važnim kadrovskim odlukama, vrlo je vjerojatno da je dobio ozbiljne garancije da Kalmeta neće biti osuđen. Sve ono što se u posljednje vrijeme događa u sudnici samo potkrepljuje ovu tezu.

Vladimir Šeks  sigurno može pomoći  i  Branimiru Glavašu, svom starom prijatelju iz Osijeka, koji također ima problema  s pravosuđem. Ali  kako nema besplatnog ručka,  Branimir Glavaš svojim političkim djelovanjem  mora vraćati dugove Šeksu, a posredno i Plenkoviću. Tako je Glavaš prvi počeo kritizirati  Milijana Brkića kada je zamjenik predsjednika HDZ-a  došao u sukob sa svojim šefom Plenkovićem, a u posljednje vrijeme se prometnuo u najžešćeg kritičara  vukovarskog gradonačelnika  Ivana  Penave.

Čak mu je zaprijetio da će završiti u loncu jer je “previše kukuriče”. Stoga ova slika, na kojoj se lijepo vidi kako Božidar Kalmeta, Vladimir Šeks, pokojni Petar Šale i  Branimir Glavaš uživaju  u vikendici HDZ-ova patrijarha  u Petrčanima pokraj Zadra, zaista govori više od tisuću riječi. Ona se može  iščitavati i kao poruka da pravosuđe ne može ništa  onima koji imaju sreću da uživaju zaštitu  Vladimira Šeksa. Fotografiju je objavio  Branimir Glavaš na svome Facebook profilu u kolovozu 2017. godine, ali ju je ubrzo uklonio.

Vladimir  Šeks je  u kumskim vezama i s predsjednikom  kluba zastupnika HDZ-a  Brankom Bačićem i  predsjednikom Ustavnog suda Miroslavom Šeparovićem.