AFERA KONGO: Suverenistica prozvala “možemovca” Plenkovića. Pa on je postao glasnogovornik Sandre Benčić

AFERA KONGO: Suverenistica prozvala “možemovca” Plenkovića. Pa on je postao glasnogovornik Sandre Benčić

Slučaj Zambija i dalje je u fokusu političke javnosti. Četiri hrvatska para puštena su da se brane sa slobode i čekaju novo ročište prvog ožujka. Na sjednici Vlade na to se osvrnuo i premijer. Osudio je politizaciju i govor mržnje koji, kaže, bukti već tjednima.

Dosta je hajke, građani ne nasjedajte na manipulacije i dezinformacije – jasan je bio premijer. Bez oklijevanja, poručio je javnosti da će Vlada štititi prava i interese svojih državljana koji su trenutačno u Zambiji.

– Zgroženi smo i najstrože osuđujemo retoriku i poteze onih koji bez dokaza osuđuju, stigmatiziraju i prokazuju. To je neodgovorno i opasno ponašanje, motivirano netrpeljivošću i mržnjom, poručio je Andrej Plenković na početku sjednice Vlade.

Plenković je ocijenio da politizacija ove teme služi za osobnu promidžbu pojedinaca i stjecanje vidljivosti određenih stranaka. Ovaj puta, rekao je – to čine pod krinkom zaštite prava djece u Africi i prava djece iz afričkih zemalja koja su već prošla proces posvojenja, javlja HRT.


Vesna Vučemilović/Foto: Hina


Zastupnica iz redova Hrvatskih suverenista vratila mu je – istom mjerom.

– Ja sam stekla dojam kao da je premijer glasnogovornik Sandre Benčić i plaforme Možemo! i to zato što uporno ponavlja teze ove platforme o maltretiranju i stigmatiziranju djece koja su posvojena iz Konga, poručila je predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport (HS) Vesna Vučemilović.

Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka kaže da i kad bi mogla, ne bi premijera uzela za glasnogovornika. No mišljenja su im u ovom trenutku identična. Na ovakvu količinu govora mržnje – ne može se žmiriti.

Hajka na posvojitelje i djecu

– Upravo ti neki koji sjede u parlamentu – od gospođe Vučemilović, Marina Miletića, ekipe iz Mosta, ekipe iz Domovinskog pokreta – je ta ekipa koja je pokrenula čitavu hajku. Ne samo na ljude koji su u Zambiji uhićeni nego na sve posvojitelje i posvojenike koji žive u RH, ustvrdila je Benčić. 

Te i takve o kojima govore i premijer i lijeva oporba kazneno je prijavila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

– Ja mogu komentirati samo svoj čin, da sam podnijela kaznenu prijavu protiv bivšeg saborskog zastupnika koji je iznosio neovlašteno, računalnim putem tuđe podatke i koji je poticao i pozivao na nasilje i na mržnju, poručila je.

A ako je u postupcima posvojenja bilo nepravilnosti, o tome će odlučivati mjerodavne hrvatske institucije, poručio je premijer koji je svjestan nedostataka koje će pokušati riješiti izmjenama zakonodavstva.

Novo ročište za Hrvate u Zambiji je 1. ožujka. 

– Ono što želimo je da se njima osigura pravično suđenje, da imaju kvalitetnog odvjetnika i sve one informacije i međunarodnu zaštitu koja im pripada kako bi oni bili u što povoljnijem položaju i kako bi odbacili bilo kakvu krivnju, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman u Dnevniku HTV-a. 

Foto: Hina