Ministar se zanimao za subvencionirane stambene kredite: Nije želio dati konkretan odgovor

Ministar se zanimao za subvencionirane  stambene kredite: Nije želio dati konkretan odgovor

Na dnevnom redu 204. sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa našlo se i davanje mišljenja u predmetu M-39/23, a sve to na zahtjev ministra obrane Maria Banožića.

Doznajemo kako se Banožić obratio Povjerenstvu i tražio mišljenje u vezi situacije u kojoj bi kao fizička osoba koristio mjeru subvencioniranih stambenih kredita u 2023. godini.

“Povjerenstvo je na 204. sjednici dalo mišljenje kako ne bi bilo suprotno odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa da obveznik kao privatna osoba, uz primjenu mjerodavnih zakonskih odredbi i pravila postupaka, sudjeluje u programu subvencioniranja stambenih kredita kojeg provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina te da mu, ukoliko ispunjava sve kriterije, bude odobreno subvencioniranje kredita u svrhu rješavanja stambenog pitanja, ali pod uvjetom da su ukupna sredstva planirana u državnom proračunu za ovu namjenu dostatna tako da svim podnositeljima koji ispunjavaju uvjete bude odobren zahtjev za subvencijom, a ukoliko to ne bi bio slučaj, prednost bi trebalo dati drugom podnositelju, s obzirom da kao član Vlade Republike Hrvatske sudjeluje u odlučivanju o imenovanju i razrješenju direktora APN-a”, odgovorili su iz Povjerenstva na upit RTL-a.

Pitali smo i Ministarstvo obrane planira li ministar Banožić kupiti stan te je li podnio zahtjev za subvencioniranim kreditom, na što su nam oni nisu odgovorili, već su kratko kazali:

“Svi podaci vezani za imovinu kao i za financijske obveze ministra Marija Banožića javno su objavljeni u imovinskoj kartici, koju ministar ažurira sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa”.

Prema podacima iz imovinske kartice Banožić koji radi 2.740,61 eura u svome osobnom vlasništvu ima stan u Vinkovcima površine 81,97 m2, a čija je vrijednost procijenjena na 86.000,00 eura.

Podsjetimo, Povijerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jednoglasno je kaznilo Banožića prošle godine sa 7000 kuna zbog tri odluke iz ljeta 2019. godine.

Kazna se odnosila na odluku iz srpnja 2019. godine u kojoj sam sebi dodijeljuje na korištenje dužnosnički stan u Ilici od 33 četvorna metra, zatim je u rujnu 2019. donio odluku o dodjeli triju stanova za dužnosnike od kojih je sam sebi dodijelio službeni stan od 92 četvorna metra u Gundulićevoj ulici u Zagrebu, najveći od tri koja su u tom trenutku bila na raspolaganju.

Na slici: Banožić i Milanović

Foto: Hina