AFERA MASONI: Optužnica za iznudu Nikice Gabrića: Dvojica urednika i direktorica idu na sud

AFERA MASONI: Optužnica za iznudu Nikice Gabrića: Dvojica urednika i direktorica idu na sud

Zbog pokušaja iznude poznatog oftamologa Nikice Gabrića Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv urednika tjednika i portala 7dnevno i Dnevno.hr Marka Cigoja i Vuka Radića te direktorice internet izdanja Marije Dekanić.

Podsjećamo, trojac se ranije našao pod istragom da su Gabrića lani u siječnju ucijenili objavom fotografija i članaka da je mason, snimljenog u jednoj od seansi tajne organizacije, no da će odustati od objave ako uplati njihovom listu oglase na osam stranica u vrijednosti od 200 tisuća kuna. No, Gabrić je takvu ponudu odbio i i dogovoru s policijom otišao ozvučen na sastanak s iznuđivačima, javlja Novi list.

Gabrić je komunicirao i s tadašnjim šefom DORH-a Draženom Jelenićem požalivši se da mu je istraga probijena. Prepisku je javno objavio pa se doznalo da je i glavni državni odvjetnik – mason. Jelenić je nakon toga smijenjen što je otvorilo prostor u javnosti za površne polemike smije li ili ne smije glavni državni odvjetnik biti član organizacije čiji je rad obavijen velom tajni. Na marginama otkrivenog skandala slučaj iznude dobit će sudski epilog pred Općinskim kaznenim sudom u Zagreb.

Tužiteljstvo ističe da su Cigoj i Dekanić kontaktirali Gabrića nakon što su vidjeli materijal koji je Radić donio. Gabriću su kazali kako 7dnevno priprema seriju članka koje planira objaviti u više brojeva. Gabrić se s njima više puta sastajao, te ih pokušao uvjeriti kako bi objavljivanjem identiteta i fotografija članova masonske lože naštetili ljudima koji su na tim fotografijama i uništili im društveni ugled. S obzirom da nije pristao na ucjenu 7dnevno je u potpisu Cigoja i Radića objavilo seriju tekstova o masonskim ritualima i tko su sve viđeniji članovi tajne lože u zemlji.

Foto: Dnevno.hr