Hoće li Kolinda postati glavna tajnica NATO saveza: Ima dobre veze u Americi, a s Macronom je “kliknula” u Moskvi

Hoće li Kolinda  postati glavna tajnica NATO saveza: Ima dobre veze u Americi, a s Macronom je “kliknula” u Moskvi

Nakon predsjedničke karijer i mjesta u Međunarodnom olimpijskom odboru, šuška se da bi se Kolinda Grabar Kitarović mogla vratiti u NATO. Sudeći po spekulacijama iz Washingtona, dobro stoji za poziciju glavne tajnice NATO-a koja se bira iduću jesen budući da Jensu Stoltenbergu ističe mandat. O eventualnoj kandaturi izjasnili su se i premijer i predsjendik.

“Nije me ništa iznenadilo, imala je ugled, radila je u NATO-u, sigurno je jedna od onih koji su indicirani da to preuzmu. Drago mi je”, rekao je premijer Andrej Plenković, javlja N1

I predsjednik Zoran Milanović ne buni se takvoj ideji.

“Ne bih imao ništa protiv, ali to je za godinu dana. Draže mi je da je ona, ali polako. To bi bilo korisno za Hrvatsku. bi li bila dobra. bi, nadam se da bi. Možda je čak i prekvalificirana”, rekao je Milanović.

Ime Kolinde Grabar Kitarović spominje se za poziciju glavne tajnice NATO-a na kojoj je trenutno bivši norveški premijer Jens Stoltrenberg, a u igri su navodno i bivša britanska premijera Theresa May te bivša predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė.

Stoltenbergu mandat traje do jeseni 2022. pa do izbora ima vremena,

“To se ne pušta u javnost, to se radi u tišini. Ako želite nauditi. onda ćete puno pričati. Ako ju želite politi katranom, pričajte, ali to se ne radi, ima još vremena”, rekao je Milanović.

Pitanje je može li Grabar Kitarović zasjesti na tu poziciju jer je Hrvatska nedavno dobila mjesto glavne tajnice Vijeća Europe na kojem već drugu godinu sjedi Marija Rejčinović Burić.

Vlada će učiniti sve, kaže premijer.

“Bilo bi super, ja bih ju odmah podržao. Očito je da se spekulira s nekim imenima, kao što se i ranije. Nemam u ovom trenutku nikakvih konkretnih saznaja i informacija koje bi bile relevantne da ih ja iznosim. Ako bi bilo tako, meni bi bilo drago. Ako dođemo u situaciju da bude relano, mi ćemo to podržati, učinit ćemo sve da se tako nešto na kraju dogodi”, rekao je Plenković.

Grabar Kitarović u NATO-u je bila 2011. do 2014. na poziciji pomoćnice glavnog tajnika za javnu diplomacije pa je s radom Saveza i više nego dobro upoznata.

Bivša predsjednica je uvijek imala dobre kontakte u SAD-u, a s francuskim predsjednikom Macronom je “kliknula” u Moskvi na finalu Svjetskog prvenstva u nogometu. Hoće li to biti dovoljno, vidjet ćemo za godinu dana.

Foto: Hina