AFERA ZAMBIJA: Optuženi Hrvati saznali za što ih se tereti. Izjasnili se da nisu krivi

AFERA ZAMBIJA: Optuženi Hrvati saznali za što ih se tereti. Izjasnili se da nisu krivi

Prvo ročište na Visokom kaznenom sudu u Ndoli za Hrvate koji su optuženi za trgovinu djecom nakon što su iz Konga posvojili četvero mališana održalo se danas u Zambiji, javlja Jutarnji list.

Pročitana je optužnica, a svih 10 okrivljenih izjasnili su se da nisu krivi. Podsjetimo, osim četiri hrvatska para, optuženi su i Steven Mulija, kao ‘mozak operacije’ te viša imigracijska službenica Gloria Sondoyi Sakulenga.

10.58 Odvjetnik optuženih zatražio prevoditelja, što mu je sud i odobrio. Dobili su hrvatskog prevoditelja – riječ je o Tomislavu Bošnjaku, veleposlaniku RH u Egiptu, piše Jutarnji list.

10:50 Počelo je ročište u Ndoli. Državni odvjetnik traži da se spoji optužnica za Stevena Muliju, službenika za ugostiteljstvo iz Demokratske Republike Kongo, s optuženim Hrvatima i imigracijskom službenicom. Mulija je optužen kao ‘mozak operacije’.

9:30 Kako javlja Jutarnji list, nešto prije 9 sati po hrvatskom vremenu četiri hrvatska para koja su optužena za trgovinu djecom došli su na sud u Ndoli. Na sud je stigla i viša imigracijska službenica Gloria Sondoyi Sakulenga, koja je optužena skupa sa Hrvatima da je sudjelovala u pokušaju trgovine djecom.

Ovo je prvi put da će se četiri hrvatska para pojaviti pred Visokim sudom, kamo je prebačeno suđenje s nižeg stupnja, piše Jutarnji list.

Kao svjedok tužiteljstva pred sudom bi se trebao pojaviti bivši saborski zastupnik Ivan Pernar, što je šokiralo uhićene Hrvate, prenijele su njihove obitelji.

‘Potpuno smo zgroženi činjenicom da će Pernar svjedočiti, a svi vrlo dobro znamo tko je on i nema nikakve veze s našima niti s posvajanjima. Nadamo se da će pravda pobijediti i da ćemo napokon vidjeti našu djecu, braću, sestre. Oni su isto van sebe, žele biti sa svojom djecom, žele vidjeti nas, svoje najmilije, Hrvatska im svima užasno fali’, rekli su članovi obitelji Hrvata koji su već pet mjeseci u Zambiji gdje proživljavaju pravu noćnu moru.

Foto: