Ambiciozni Škoro želi cijeli pokret staviti pod svoj kišobran: Registrira stranku pod svojim imenom

Ambiciozni Škoro želi cijeli pokret staviti pod svoj kišobran: Registrira stranku pod svojim imenom

Na parlamentarne izbore Škoro namjerava ići s Hrvatskim suverenistima, Mostom i Blokom za Hrvatsku, ali pravila zajedničkog nastupa tek trebaju dogovoriti

Prvi kamen spoticanja budućih partnera moglo bi biti upravo ime koalicije, koja bi se trebala sastojati od Škorine stranke, Hrvatskih suverenista, Mosta i Bloka za Hrvatsku. A svemu će prethoditi registriranje stranke, koju će Miroslav Škoro nazvati po sebi jer, po zakonu, na izbornim listićima neovisna se lista može nazivati isključivo upravo “neovisna lista”, u čijem imenu mnogi birači ne bi prepoznali trećeg čovjeka nedavnih predsjedničkih izbora, piše Večernji list.
– Miroslav Škoro, kako je i najavio, planira izaći na izbore pod svojim imenom. Svjestan je da do izbora nema dovoljno vremena za izgradnju nekog novog brenda. Da bi, prema važećem zakonu, njegova lista u svim izbornim jedinicama mogla nositi njegovo ime, potrebno je registrirati stranku. To ćemo i učiniti, ali samo da bismo udovoljili tehničkim zahtjevima – rekao je Škorin glasnogovornik Mate Mijić pa dodao da “nastavljaju funkcionirati kao pokret koji široko okuplja sve zainteresirane za stvaranje prave alternative vladajućem duopolu”. A jedni su od njih Hrvatski suverenisti, iako, kako kaže Mijić, nijedan se službeni sastanak o zajedničkom izlasku na izbore još nije održao, a prvi će takav biti u sljedećih tjedan dana.
– Znamo da će biti i vjerujemo da će dobro i proći. Naši preduvjeti za koaliciju sa Škorom poklapaju se uglavnom s onim što on već zagovara. Želimo bitne i korjenite promjene, od pravosuđa, institucija koje ne funkcioniraju, demografije, želimo radna mjesta za mlade i što više povlačenja novca iz EU – kazao je Večernjem listu Pero Kovačević iz Hrvatskih suverenista. Na pitanje bi li na izbore pod Škorinim imenom, Suverenisti nam kažu da je to stvar dogovora, ali “nema razloga da se iz imena bilo tko od partnera briše”. Kako kažu, važno im je da se nastupa jedinstveno jer u svim izbornim jedinicama nositelj liste neće moći biti Škoro.
– Zato je bitno da se zna tko sve sudjeluje – govore Hrvatski suverenisti, koji će o samom imenu buduće koalicije, kao i o ljudima koji će se eventualno naći na listi, detaljnije na sastanku sa Škorom.
Da je sve stvar dogovora, poručuje i Zlatko Hasanbegović iz Bloka za Hrvatsku.
– Kad započnemo razgovore, onda će sve biti jasnije. Vidjet ćemo i oko imena koalicije, to je tehničko pitanje, ali svako ime je važno – kaže Hasanbegović čiju bi, pak, stranku mostovci iz imena koalicije najradije izbacili. Kako govore, najbolje bi bilo da joj ime bude Miroslav Škoro – Most – Suverenisti.
– Nije to zapisano u kamenu, ali probat ćemo inzistirati upravo na tom imenu – da će samo ime koalicije vrlo vjerojatno biti problem, potvrđuju mostovci, ali i odmah umiruju situaciju, poručujući da je važno da se sve opcije programski slože. O tome će, kao u zboru kažu svi budući koalicijski partneri, na sastanku koji im slijedi. Nagađalo se i da se taj “dan D” odgađa dok ne završe unutarstranački izbori u HDZ-u, koji bi tu potencijalnu stranku mogli pomaknuti “desnije”, ali Škorini kažu da nije tako. Nakon prvog, govore, slijedi im niz sastanaka.
– Na njima će se kompromisom i u dobroj vjeri definirati naša zajednička platforma – detaljno je to objasnio Mate Mijić za Večernji list.
Foto: Screenshot/N1