“Analitičar” Macan na liniji svog bivšeg šefa Plenkovića: HDZ je ostvario dobar rezultat

“Analitičar” Macan na liniji svog bivšeg šefa Plenkovića: HDZ je ostvario dobar rezultat

Rezultate europskih izbora, ali i što oni znače i za rasplet u HDZ-u i za predstojeće predsjedničke izbore u RTL Direktu su komentirali komunikacijski stručnjaci Krešo Macan, bivši savjetnik premijera Andreja Plenkovića, i Damir Jugo, dekan Bernaysa te nekadašnji savjetnik prvog potpredsjednika u Vladi Tihomira Oreškovića Tomislava Karamarka.

Premijer Andrej Plenković je za Milijana Brkića rekao da ga nije vidio nigdje u kampanji, nigdje na terenu. Jesu li europski izbori uvod u njihov novi obračun?

“Bilo je pitanje vremena kad će verbalni dueli iz zatvorenih soba za sastanke i sjednica prijeći u medije. To se sad počelo događati, što mi je logično jer su rezultati HDZ-a takvi kakvi jesu. Nisu gubitnici, ali je tu razočaranje s obzirom na najave. Pitanje je terena. Znamo da je simbol za teren do sada bio upravo Brkić”, smatra Jugo.

Macan ističe da neće doći do ničijeg kraja jer “svi trebaju jedan drugoga”.

“Rezultat je dobar, ali ispod očekivanja. To je njima interna poruka da se moraju dogovoriti. Ako će ići u smjeru koji želi Plenković, desni centar i proeruopske vrijednosti, a ostalo prepustiti desnici, onda ćemo imati dva bloka i više ne možemo očekivati 40 posto HDZ-a. On od početka mora planirati tko je partner kojeg želi vidjeti. To su scenariji koji su se već dogodili u Europi, a i kod nas se ljevica već razmrvila”, rekao je Macan.

Andrej Plenković je i dalje samouvjeren te odbija bilo kakvu odgovornost za rezultat na izborima. Krivce nalazi u drugima. Takvo ponašanje Jugo smatra logičnim iz Plenkovićeve perspektive, ali upozorava da je “svi su krivi” loša poruka.

Kako će završiti sukob Plenkovića i Brkića i je li zamjenik predsjednika HDZ-a doista kingmaker kakvim ga se predstavlja.

“On je na neki način postao simbol za operativu i držanja terena, no činjenica je da je medijsko bombardiranje sigurno na njemu i njegovom rejtingu i imidžu ostavilo traga. S druge strane, opet vidim da ako nije uključen na terenu, postoji problem. Iako tu nema jednoznačnog odgovara, ima čitav niz parametara koji utječu na motivaciju članstva da izađu”, rekao je Jugo.

Plenković je danas boravio u Bruxellesu gdje je imenovan pregovaračem za pregovore oko budućeg izgleda Europske komisije. I opet su se pojavile spekulacije da hrvatski premijer želi na neku visoku europsku funkciju. Njegov bivši savjetnik, Macan, kaže – ne sada.

“On je rekao da je do parlamentarnih izbora šef  Vlade. To je više puta ponovio. Ima očito ljudi koji ga se žele riješiti”, kazao je Macan.

Foto: Screenshot/RTL