“Plenković je iznevjerio stranačku bazu HDZ-a i baza ga je bojkotirala: Uskoro bi mogao biti gotova priča”

“Plenković je iznevjerio stranačku bazu HDZ-a i baza ga je bojkotirala: Uskoro bi mogao biti gotova priča”

Ma kakav vražji crni labud i nepredvidiva situacija. Nije dosta što smo osvojili manje od planiranog, a sad smo još i predmet zafrkancije i pamet nam sole ljudi koji nemaju ama baš nikakvog pojma o stranačkoj strukturi i osjećajima članstva. Robertu Kopalu bi netko morao reći da je sve bilo predvidivo, samo što on i središnjica to nisu vidjeli jer nisu ni bili na terenu nego su se začahurili.

Tako nam prilično ljutito reagira jedan ugledni HDZ-ovac na traženje krivca toj stranici za osvojenih 244.000 glasova i četiri mandata, pišu 24 sata.

Nadalje, ističe i to što je Plenković maknuo u stranu konzervativce poput Davora Ive Stiera i udaljavanje od Crkve, te proglašavanje dijela birača i Ruže Tomašić ekstremnom desnicom.

– Marijana Petir je obilazila Crkve, a naši su zaboravili doći, barem se rukovati s nekim, zaboravili su da su to njihovi birači. Plenković mora postati uključiviji i za druga mišljenja. Ne ona ekstremna, ali mora shvatiti da ne mogu svi razmišljati samo kao on. Pa Tuđman je uz sebe na početku imao i Gojka Šuška i Josipa Manolića – nastavlja i to podebljava primjerom da je vidio brojne članove HDZ-a na Hodu za život iako je vodstvo potpuno ignoriralo taj skup i te birače.

Kao razlog lošeg rezultata drugi ističe i bahatost i pretjeranu samouvjerenost i Plenkovića i Gordana Jandrokovića i pouzdanje u matematičke proračune i priču o milijardama iz EU fondova. Na kraju zaključuje: Dobro je što nam se ovo sad dogodilo, sve se stigne popraviti do parlamentarnih izbora.

Neki drugi sugovornici 24sata, uvaženi članovi stranke kažu da je stvar jasna – članovi HDZ-a nisu htjeli izaći na izbore.
– Iznevjerio je bazu i baza ga je sada bojkotirala – suština je onoga što oni tvrde. No, gdje je to, odnosno na kojim pitanjima Plenković iznevjerio svoje članove? Dio sugovornika smatra da je to klijentelizam i korupcija.

– Lista je sastavljena na način da su na njoj bili samo njemu odani ljudi, nije stavio nikoga iz unutarstranačke opozicije poput Stiera ili Kovača koji je pak i bio predložen od strane zagrebačke baze. Dakle, očito je da nije slušao bilo HDZ-a i stavio je samo one koji su podobni. To je razljutilo članove. Osim toga obojica od spomenutih uglednih HDZ-ovaca pripadaju i toj takozvanoj desnoj frakciji pa da je stavio barem jednog od njih zadovoljio bi desno krilo koje je svoj glas, sada je jasno, dalo Ruži Tomašić – govori nam naš sugovornik iz vrha stranke koji na pitanje je li za sve kriv zamjenik HDZ-a Milijan Brkić jer je očito da teren nije odrađen.

Njega nitko nije zvao nigdje, nije imao nikakvu funkciju u kampanji, zašto bi se on gurao tamo gdje je nepozvan i nepoželjan – tvrdi taj sugovornik. Drugi pak kaže da Plenković kada kaže da se Brkić nije angažirao u kampanji zapravo daje njemu na važnosti jer ispada da HDZ izbore jedino dobiva kada je ‘Vaso na terenu’.
– Nitko sada neće rušiti Plenkovića, imamo Vladu, imamo vlast. Ali, na idućim unutarstranačkim izborima imat će protukandidate. Za sada se nitko nije izjasnio javno pa nitko ne reagira, ali čim članovi namirišu nekoga od njih da je ozbiljan, da ima šanse i auru pobjednika svi će stati uz njega i Plenković je gotova priča. No, ponavljam, za sada je još neko vrijeme miran. To vam je tipičan hdzovski recept, možemo čak reći da je špranca po kojoj se djeluje – objašnjava nam drugi visokopozicionirani HDZ-ovac koji dodaje da su idući unutarstranački izbori iduće jeseni ili proljeća. Isto tako siguran je da bi ih Plenković sada održao da je dobio šest mandata. No, kako je podbacio, jasno je što ga čeka.