Analitičar otkrio tko je izmislio Škoru: Evo što je poručio “lukavom Penavi”

Analitičar otkrio tko je izmislio Škoru:  Evo što je poručio “lukavom Penavi”

Politički analitičar Jaroslav Pecnik gostovao je u Newsroomu i komentirao situaciju u SDP-u i Domovinskom pokretu.

Upitan da komentira istupe v.d. predsjednika Domovinskog pokreta Marija Radića koji je rekao da u stranci vlada jedinstvo, Pecnik je rekao da je to samo poruka za članstvo.

“To je reklamni istup prema javnosti. Stranka ne da nije jedinstvena nego se raspada i puca po šavovima. Ako sagledamo tko je postavio Miroslava Škoru i ubacio u političku arenu, onda ćemo shvatiti i razloge krize. Nastao je u radionici Mate Radeljića, bivšeg savjetnika bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović”, objašnjava Pecnik.

Pokazalo se, kaže Pecnik, da Škoro ni na jednim izborima nije ispunio njihova očekivanja.

“Naprosto je Škoro svoju funkciju ispunio. Ideja je bila zamijeniti HDZ, što je bilo nerealno. Drugi cilj je bio ostvariti da osvoje toliko mandata da HDZ ne može ići bez njih. Stranka se svela na tih 10-ak mandata. To je stranka bez neke ideje i projekta i programa. Postoji opasnost da će doći do masovnog pretrčavanja tih zastupnika u Klub HDZ-a”, rekao je Pecnik.

Može li Ivan Penava doći na čelo Domovinskog pokreta?

Analitičar kaže da je podjela na desnici bilo strašno puno i da bi Ivan Penava bio nekako najpoželjnije ime koje bi moglo ostaviti Domovinski pokret na okupu i spriječiti da se stranka raspada.

“Penava slovi kao tvrdi, čvrsti nacionalist odnosno domoljub koji brine o interesima hrvatskog naroda. Penava nema kapacitet ni intelektualni ni liderski. On ima dovoljno lukavstva i sposobnosti da zna tko vodi igru i mora se ispregovarati kako i na koji način. Škoro je odbačen. Penava se želi na neki način osigurati i onda eventualno preuzeti funkciju lidera Domovinskog pokreta. Ako je dovoljno pametan, mislim da se u tu avanturu neće upustiti”, pojašnjava,.

Politički analitičar Jaroslav Pecnik

Previranja unutar SDP-a i izbacivanje članova

Pecnik smatra da SDP kao relevantna politička stranka više ne postoji.

“Problem je u tome što oni to još nisu shvatili. roblem je tko su zapravo SDP-ovi birači. To je zapravo neka starija generacija koja po nekoj navadi začepi nos i glasa. Mladi se okreću nekome drugome. Naravno da Peđa Grbin nije jedini i isključivi krivac. SDP ima problem identiteta još od Račana”, smatra Pecnik.

“Što je danas program SDP-a? Kome se SDP danas obraća? Mi to ne znamo. Ne može se SDP boriti protiv nacionalizma istim oružjem koji se bore nacionalisti. Svakim danom stranka sve više gubi na vjerodostojnosti i nestaje”, dodaje.