Analitičar ponizio Lijepu Našu: Hrvatska je potpuno nevažna u globalnim međunarodnim odnosima

Analitičar ponizio Lijepu Našu: Hrvatska je potpuno nevažna u globalnim međunarodnim odnosima

Može li međunarodna zajednica zaustaviti humanitarnu katastrofu na području Gaze te što će za Hrvatsku značiti odbijanje rezolucije UN-a o humanitarnom primirju u Gazi? O tome su u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” jutros govorili vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović i vojni analitičar Marinko Ogorec.

Izraelske kopnene i zračne snage pojačavaju napade u pojasu Gaze s ciljem uništenja islamističke skupine Hamas. Upitan je li intenziviranje napada priprema za ulazak izraelskog pješaštva i oklopnih jedinica na područje Gaze, vojni analitičar Marinko Ogorec rekao je da je, koliko se može vidjeti, to već započelo.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Vedrana Rudan”pokopala” Tončija Huljića, a onda ishvalila Aleksandru Prijović: Ona je učinila jako puno za mir između Srba i Hrvata

– Ovo što Izraelci trenutno rade, to je već na neki način naznaka da je kopnena operacija počela, rekao je Ogorec.

– Oni su već na neki način očito započeli kopnenu operaciju, rekao je također.

Ogorec je rekao i da je bez kopnene operacije nemoguće uništiti Hamas te da Izrael bez nje ne može ostvariti svoje ciljeve, javlja HRT.

– Staro vojno pravilo je da tamo gdje ne stupi čizma pješaka, taj teritorij jednostavno nije zauzet. To je pravilo koje se sad pokazuje i koje Izraelci isto tako jako dobro znaju i zbog toga moraju ići. Problem je što će u tom kontekstu biti izrazito velik broj kolateralnih žrtava. Nažalost, on će dalje rasti, rekao je Ogorec.

Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović rekao je da izraelskog premijera Benjamina Netanyahua javnost krivi za neočekivani napad pa mora oštro odgovoriti – to je njegova politička budućnost.

Što se tiče reakcije Europske unije, rekao je da bi se mogla učiniti usporedba s ratom u Ukrajini, vezano za to kako se tretiraju izbjeglice i “kako gledamo različite žrtve iz različitih zemalja”.

– Jasno je da je EU u svojevrsnim problemima, i semantičkim i ostalim, jer imamo različita viđenja i različita objašnjenja, ne samo između predstavnika zemalja, lidera, nego u samoj Europskoj komisiji, rekao je Vidmarović, dodajući da između visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela i čelnice Europske komisije Ursule von der Leyen ne postoji zajednička, jedinstvena linija.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Doktorova dijagnoza: Kukavički, sebično i jalovo. Mlade liječnike su gurnuli na prvu liniju i ostavili ih na vjetrometiniOgorec je rekao da napadi definitivno nisu saveznici taocima koje je oteo Hamas.

– Što će s njima biti – ne znam, ali da će im baš biti previše lijepa sudbina, nisam siguran, rekao je.

Marinko Ogorec

O odbijanju rezolucije UN-a

Komentirajući hrvatsko odbijanje rezolucije UN-a o humanitarnom primirju u Gazi, Vidmarović je rekao da se radi o konzistentnoj poziciji i konkretnom potezu.

– Ovo nije ni dobro ni loše, ovo je konzistentno, rekao je.

Ogorec je rekao da rezolucije Opće skupštine UN-a imaju uglavnom simboličnu važnost te da situacija na terenu diktira što će se dogoditi.

Je li Hrvatska na ovaj način stavila dodatnu metu oko vrata kad su u pitanju mogući teroristički napadi u našoj zemlji?

– To je dobro pitanje. Pazite, Hrvatska je lijepa, prekrasna mala zemlja, potpuno nevažna u globalnim međunarodnim odnosima, da se razumijemo. I ja bih jako volio da naši političari zadrže tu veliku prednost RH u međunarodnim odnosima. Ta nevažnost je ustvari ono što bi nama moglo biti prednost i bilo bi dobro to zadržati, rekao je Ogorec.

“Hamas je vrlo teško uništiti”

Odgovarajući na pitanje koje je rješenje krize na Bliskom istoku i može li se oživjeti koncept dviju cjelovitih država, Izraela i Palestina, Vidmarović je odgovorio – vjerojatno ne sada, u ovom desetljeću, ni za vrijeme trenutne generacije lidera i ljudi.

– Stanovništvo Gaze jedno je od najmlađih. Sve ono što oni sad doživljavaju, a, recimo, nemaju veze s Hamasom, oni će pamtiti, rekao je Vidmarović.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: DRAMA U SLAVONIJI: Čovjek je počeo klati za sebe, a onda se pojavila policija

– Uništavanje Hamasa i njegovo bankrotiranje, da ga prestanu druge arapske zemlje financirati, direktno ili indirektno, to bi svakako pomoglo, rekao je također.

Ogorec je rekao da je Hamas vrlo teško uništiti jer se radi prije svega o ideji.

– Hamas možete uništiti, možete pobiti te ljude, ali ta ideja će ostati i novi će doći na njihovo mjesto. I opet se situacija ponavlja kroz izvjesno vrijeme, rekao je.

“Bez intenzivne zapadne pomoći Ukrajina nema šanse”

U emisiji se razgovaralo i o ratu u Ukrajini. Osvrćući se na promjene u zastupničkom domu američkog Kongresa, gdje su se republikanci konačno uspjeli dogovoriti o predsjedavajućem i izabrali Mikea Johnsona, sljedbenika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, Vidmarović je rekao da je bi moglo doći do promjene oko financiranja i njegove kontrole, ali da Amerika neće odjednom odustati od podrške Ukrajini.

Ogorec je rekao da Ukrajina ne bi dugo trajala bez zapadne pomoći u ovolikom opsegu.

– Bez intenzivne zapadne pomoći Ukrajina nema šanse, dodao je.

Vidmarović i Ogorec u emisiji su među ostalim komentirali i odnose Srbije i Kosova te situaciju u Crnoj Gori.

Izjava analitičara Ogorca je svakako podcjenjivanje Hrvatske. Lijepa naša je međunarodno priznata država na povoljnom geopolitičkom položaju i svakako ima svoju važnost u globalnom svjetskom poretku. nećemo sada licitirati o tome koliko je važnost, ali sa sigurnošću možemo reći da ne stoji izjava da je Hrvatska “potpuno nebitna”.

Naslovna fotografija: Hina