Miro Kovač diplomatski poručio Plenkoviću: Ako predsjednik Milanović nešto hoće, pa daj mu tih par mjesta

Miro Kovač diplomatski poručio Plenkoviću: Ako predsjednik Milanović nešto hoće, pa daj mu tih par mjesta

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač komentirao je u N1 Studiju uživo aktualne teme. Govoreći o glasovanju protiv rezolucije UN-a o primirju u Gazi, Kovač kaže da je rezolucija simbolična. “Izrael će akciju nastaviti bez obzira na rezoluciju. Drugo bi bilo da postoji rezolucija Vijeća sigurnosti, ona bi, da se pozove na čl. 7 bila obvezujuća., I Rusija je nastavila s operacijom u Ukrajini bez obzira na rezoluciju Opće skupštine”, kaže dodajući da je Vlada zauzela stav, a predsjednik drugi te da u ovoj situaciji može samo apelirati da se poštuje Ustav u provođenju vanjske politike. “U ovim situacijama koje su simboličke naravi, ali su osjetljive teme, treba se držati slova Ustava i surađivati. Ovdje je riječ o tome da se poštuje Hrvatska”, govori.

“Treba surađivati i komunicirati. Na koji način, to me ne zanima. Očekujem, kad je riječ o ovakvim stvarima, da se surađuje i poštuje temeljni hrvatski zakon, a on se zove Ustav. Da je bilo suradnje, ne bismo imali sad ovakvu retoriku u javnosti zbog nečega što je simbolika. … Ono što je još gore, taj virus hrvatske nesloge je prešao na institucije EU-a. Von der Leyen govori jedno, Charles Michel drugo, a Borrell nešto treće. Mi smo u Hrvatskoj, nažalost, napredni u ovom jer smo to već iskusili”, kaže Kovač, javlja N1.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Milanović kritizirao Matu Granića, a onda dodao: Napada me izraelski veleposlanik, a bijedna Plenkovićeva Vlada šuti

Na pitanje je li onda trebalo biti suzdržan, Kovač kaže da razumije kako netko može biti neopterećen nečime što drugi misle i podsjeća da nema jedinstvenog stava ni unutar EU-a. “Ja to mogu shvatiti, ali za nas je bitno da u tim situacijama moramo surađivati, bez obzira što ja mislio o tom nekom drugom”, kaže. Prisjetio se i kako su se neki drugi predsjednici i premijeri uspjevali dogovoriti oko važnih stvari. “kohabitacija je, nije ista politička boja na Pantovčaku i u Banskim dvorima. Kao HDZ-ovac ću reći da se neke stvari moraju pregrmjeti. Moraš. Postoji Ustav, postoje obveze, dužnosti i toga se moramo pridržavati. I time se šalje signal široj javnosti. Ako nećemo štititi Ustav, nećemo štitit svoj demokratski poredak koji je ugrožen na mnogim mjestima na svijetu”, kaže Kovač.

“Od toga nema ništa. Može se funkcionirati i ovako, ali nije to tako teška tema”, kaže Kovač na pitanje o veleposlaničkim mjestima. “Ne znam, meni je to teško svhatljivo.”

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Doktorova dijagnoza: Kukavički, sebično i jalovo. Mlade liječnike su gurnuli na prvu liniju i ostavili ih na vjetrometini

Kovač podsjeća i da su se i drugi predsjednici i premijeri razilazili po ovom pitanju, ali da su se na kraju dogovorili. “Napraviš kompromis, Vlada ima glavnu riječ, ali ako predsjednik nešto hoće, pa daj mu tih par mjesta. Meni to ne bi bio problem da sam ja predsjednik Vlade”, govori.

Na slici: Bivši hrvatski ministri vanjskih poslova Miro Kovač i Matre Granić

Foto: Hina