Milanović kritizirao Matu Granića, a onda dodao: Napada me izraelski veleposlanik, a bijedna Plenkovićeva Vlada šuti

Milanović kritizirao Matu Granića, a onda dodao: Napada me izraelski veleposlanik, a bijedna Plenkovićeva Vlada šuti

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je glasanje Hrvatske protiv UN-ove deklaracije kojom se poziva na humanitarno primirje u Gazi, a koje je obavljeno bez prethodne konzultacije i dogovora s Predsjednikom Republike koji je po Ustavu sukreator hrvatske vanjske politike.

„Ne da nisam konzultiran, nego je to odrađeno meni iza leđa. Odsustvo kičme je tu pokazao i stalni predstavnik Hrvatske pri UN-u, čovjek koji se volio reklamirati kao veliki borac za ljudska prava i bio je čak pomoćnik glavnog tajnika UN-a. Samo je trebalo ostati suzdržan, to je bit priče. Postoji čast, zdrav razum i reputacija i s tim se ne bi trebalo igrati“, rekao je u predsjednik Zoran Milanović.

Komentirajući objašnjenja ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana i premijerovog savjetnika Mate Granića o tome zašto je Hrvatska glasala protiv UN-ove rezolucije, predsjednik Milanović je rekao: „Obrazloženja ovoga što je maznuo javnu imovinu 1991. i specijalizirao se za pomor svinja i objašnjenja njegovog mentora Mate Granića – to je razina za oduzimanje poslovne sposobnosti.

MOŽDA ZANIMATI: Doktorova dijagnoza: Kukavički, sebično i jalovo. Mlade liječnike su gurnuli na prvu liniju i ostavili ih na vjetrometini

Mate Granić, Plenkovićev mentor i propali predsjednički kandidat u kampanji koju mu je vodio Plenković, govori o tome kako sustav kohabitacije ne funkcionira i kako oni moraju kršiti Ustav. Vi ćete kršiti Ustav tako da se ne konzultirate s Predsjednikom. Mi smo tako glasali da vratimo dug? Kome? Amerikancima? To je čovjek rekao, pri zdravoj pameti. Mi tako rasprodajemo svoj ugled i reputaciju u UN-u“.

Predsjednik Republike, nadalje, kaže kako još uvijek čeka objašnjenje predsjednika Vlade o tome zašto je Hrvatska glasala protiv UN-ove rezolucije. „Čekamo da nam veliki dedramatizator objasni što su to zapravo napravili. Plenković se slikao s Novakom Đokovićem. To je inače onaj rusofil. Genijalni sportaš, za kojega u principu navijam, ali rusofil. Istovremeno se obračunava sa saborskim zastupnicima koji su glasali protiv uvlačenja Hrvatske u rat i obuke vojnika za rat u Ukrajini – jer gledaju hrvatske interese- ali nema problema naslikavati se s ljudima koji su otvoreno na strani Moskve“.

Predsjednik Milanović je naglasio kako neće šutjeti o situaciji u Gazi. „U ovoj situaciji šutjeti neću. Nemamo nikakve komplekse, niti smo proganjali Židove u Drugom svjetskom ratu da bih sada morali trpjeti svakakve poteze izraelske vlade, bez ikakve odgovornosti. Govorim to iz perspektive hrvatske države i hrvatskog naroda koji je bio maltretiran za sve. Dakle, mi nismo potomci nacista, mi smo potomci uglavnom antifašista, velike grupe ljudi koji su se borili za pravdu, katkad prenasilno i pogrešno. Kompleksa nemam.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Miro Kovač diplomatski poručio Plenkoviću: Ako predsjednik Milanović nešto hoće, pa daj mu tih par mjesta

Imamo dovoljno obraza i samopoštovanja da znamo gdje smo i da razlikujemo dobro od nedobra. Trenutno se tamo događa nedobro i nema nevinih. Nakon irskog premijera, to sam prvi u Europi upozorio“, rekao je i dodao kako „neće ni galamiti svaki dan kao izraelski ambasador u Zagrebu kojemu je najnormalnije da kao militantni agitator proziva hrvatskog predsjednika usred Zagreba, a da naša bijeda od Vlade ne reagira“.

Osim toga, predsjednik Milanović upozorava kako je ova situacija posljedica „inscenirane farse s imenovanjem ambasadora, inscenirane od strane Plenkovića“. „Da nismo ostali na ambasadorima i šefovima misija koji su davno imenovani i koji su svi ili nezainteresirani ili su lojalni ruci koja ih hrani, mi bismo se konzultirali oko ovo točke. Opstrukcijom koju je osmislio Plenković, omogućeno mu je da krši Ustav i da to radi meni iza leđa“, pojasnio je Predsjednik.

Novinari su ga pitali je li spomenutim glasanjem kompromitirana nacionalna sigurnost, odnosno je li tako na Hrvatskoj nacrtana meta. „Ne vidim za sada, vjerujem da se to neće dogoditi. Za moguće posljedice svu odgovornost će morati preuzeti grupa bezveznjaka koja stoji iza toga“, odgovorio je.

Foto: Hina