Analiza stručnjaka: Plenkovićevu poreznu reformu treba povezati s predizbornom kampanjom. Na meti su “oporbeni gradovi”

Analiza stručnjaka: Plenkovićevu poreznu reformu treba povezati s predizbornom kampanjom. Na meti su “oporbeni gradovi”

Ekonomist i financijski stručnjak Hrvoje Serdarušić komentirao je za HTV povećanje plaća te rekao kako porez na dohodak nikad nije ni bio prihod opće središnje države, već lokalne države.

Vlada obećava da će nam svima od početka sljedeće ujedno superizborne godine rasti plaće. Najave mogućih rješenja rasterećenja poput smanjenja mirovinskog doprinosa ili poreza na dohodak te ukidanja prireza – već nailaze na kritike. 

Hrvoje Serdarušić kaže kako je to pomalo politički potez u predizbornoj godini gdje u ključnim gradovima drže kontrolu stranke koje nisu u vladajućoj koaliciji, pa im to ne ide na ruku.

– Iščekuju formalni prijedlog, pa će se onda očitovati. To je porez na porez. Ako netko u Zagrebu računa da mu se ukida 18 posto, pa će mu toliko biti veća plaća – to je pogrešno. Na tisuću eura prosječne plaće, kad bi se ukinuo prirez od 18 posto, plaća bi bila veća za 22 eura i 10 centi. Reforma ide više u korist vladajućih jer se većina tog prireza ostvaruje u gradovima koji nisu pod kontrolom vladajuće koalicije. Prirez se općenito treba gledati da se ukine jer to je namjenski porez, rekao je.

“Ima prostora za smanjenje poreza”

Istaknuo je kako porez na dohodak nije glavna stvar od kojeg se financiraju javne potrebe, nego je to PDV. 

– Svaka izmjena se može nazivati reformom, iako u srži nije reforma. Trebamo mjeriti koliko su porezni prihodi u odnosu na BDP. Kada to vidimo, onda se primijeti da je država svake godine sve više zagrizla. To znači da Hrvatska smanjenjem poreznog tereta može još više prihoda podići. Ima prostora za smanjenje poreza. Potrošnja je u Hrvatskoj glavni generator. Veći problem su doprinosi, ne sam porez, naglasio je.

“Protočni bojler”

Za prvi mirovski stup je rekao da je “protočni bojler” te mu uvijek nedostaje, pa se nadomješta iz PDV-a.

– Imamo sve manje stanovnika. Zalažem se da se sustav privatne štednje osnaži. Išao bih na to da se smanjuju doprinosi za prvi stup, a da se jača drugi stup. Moramo zadržati i osnažiti drugi mirovinski stup, rekao je.  

Istaknuo je kako smo unazad deset godina gledali odlazak ljudi koji imaju više radne kompetencije te stvaraju veću dodanu vrijednost.

– Sada nam se useljava stanovništvo jer je potražnja za niskokvalificiranom radnom snagom velika. Radimo disbalans u tome. Porezne reforme nam nisu donijele dolazak visokokvalitetne radne snage, rekao je.

Fiskalna konzervativnost

Serdarušić je rekao kako bi se trebali ponašati fiskalno konzervativno i zalagati se za smanjenje državne zaduženosti.

– Kamate rastu, morat ćemo plaćati još veći iznos, dodao je.

Na slici: Hrvoje Serdarušić

Foto: Screenshot/N1