Anto Nobilo optužio masone za klijentelizam: Oni su htjeli izvan institucija ‘zajašiti’ institucije

Anto Nobilo optužio masone za klijentelizam:  Oni su htjeli izvan institucija ‘zajašiti’ institucije

Odvjetnik Anto Nobilo smatra da će, nakon ostavke glavnog državnog odvjetnik Dražena Jelenića, do izbora njegovog nasljednika ili nasljednice proći dosta vremena.

Smatram da je morao dati ostavku, jer državni odvjetnik mora biti nepristran i ostavljati dojam nepristranosti. Želim vjerovati da je on radio sve u skladu sa zakonom i da ga nije prekršio, no ove okolnosti oko zatajenja članstva u masonima, situacije u kojoj su se masoni posvadili, a on ih kao glavni državni odvjetnik zaprimao izvan radnog vremena, osavljaju dojam koji nije dobar i koji ruši ugled DORH-a i pravosuđa. Mislim da je on trebao otići i da je to dobra odluka”, rekao je Nobilo za N1.

“Mene zanima objašnjenje politike i njegova strelovita smjena. Nacional je u utorak izašao u Zagrebu, a u srijedu je prijepodne odluka već bila donešena”, dodao je.

“Masoni su legalna organizacija, ali postavlja se pitanje bi li Jelenić bio smijenjen da je tajio članstvo u izviđačima. Mislim da ne bi. Jedino objašnjenje za brzu smjenu je da masoni predstavljaju konkurenciju vladajućoj političkoj strukturi. Sam Gabrić je rekao kako biraju članove – ako u nekoj djelatnosti trebaju članstvo, nekoliko ih izaberu. Tako su odabrali u tužiteljstvu Jelenića, vjerojatno tako rade u sudstvu, odvjetništvu, vojsci, policiji. No oni ne biraju ljude koji se žele baviti humanitarnim radom, nego uglednike, moćnike na pozicijama. Onda oni na neformalni način mogu utjecati na procese u društvu. Moguće da je to u pozitivnom pravcu razvoja društva, kao što je bilo u feudalizmu, ali mi pamtimo i masonsku ložu P2…”, kaže Nobilo.

“U današnjem klijentelističkom kapitalizmu mogu naći samo objašnjenje da su oni na željeli izvan institucija ‘zajašiti’ te institucije i utjecati na smjer kojim Hrvatska ide, i utjecati na svoje osobne pozicije i probitke u Hrvatskoj”, dodaje.

Foto:N1

Facebook Comments