Arsen Bauk nema poštovanja prema kralju Tomislavu: Uspoređuje ga s Karamarkom. Pa je li i on bio član HDZ-a?

Arsen Bauk nema poštovanja prema kralju Tomislavu: Uspoređuje ga s Karamarkom. Pa je li i on bio član HDZ-a?

Većina saborskih klubova podržat će prijedlog saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu da se sljedeća godina proglasi godinom obilježavanja 1100. obljetnice hrvatskog kraljevstva, no dio oporbe smatra da se time kralj Tomislav “nepotrebno ubacuje u predizbornu kampanju”.

Obilježavanje te obljetnice bit će prigoda za isticanje bogate kulturne baštine hrvatskog naroda, uključujući i hrvatski jezik, umjetnost i arhitekturu koji su obilježili proteklo tisućljeće”, istaknula je Vesna Bedeković (HDZ) u obrazloženju prijedloga.

Prijedlog Matice hrvatske i Družbe Braće hrvatskog zmaja

U povodu toga, naredne će se godine održati niz kulturnih događaja i znanstvenih skupova na kojima će se pokazati kontinuitet hrvatskog kraljevstva od ranog srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća.

”Cilj je pokazati i tisućljetnu borbu Hrvata za opstanak na prostoru na kojem se susreću dvije civilizacije i preklapaju tri najveće vjerske zajednice Europe, na prostoru gdje je do jučer bila granica između istoka i zapada, kapitalizma i socijalizma, totalitarizma i demokracije”, dodala je Bedeković.

HDZ-ov zastupnik Andro Krstulović Opara podržao je prijedlog koji je u saborski Odbor za obrazovanje znanost i kulturu došao od Matice hrvatske i Družbe “Braće Hrvatskog Zmaja”.

“To su dvije ustanove koje su bile svjetionik kulture kroz stoljeća i nikad nisu bile zadojene stranačkom politikom”, poručio je Krstulović Opara te podsjetio na epizodu iz 1925. kada se u Zagrebu proslavila tisućita obljetnica hrvatskog kraljevstva.

”Netom pred obilježavanje u lipnju te godine, Stipica Radić bio je u zatvoru, izašao je, dobio na izborima i sklopio pakt s Pašićem, nakon čega su srpske vlasti financirale tu proslavu. Došao je jugoslavenski kralj koji si je zamislio postati nasljednikom velikog kralja Tomislava. Naravno da mu Hrvati to nisu dopustili”, kazao je Opara.

I zastupnici kluba Mosta dići će ruku za obilježavanje 1100 godina hrvatskog kraljevstva, rekao je Marin Miletić.

”Ne mogu ne vidjeti prst Božji u tome da smo mi kao mali narod uspjeli dobiti svoju državu. Mnogi od nas toga još nisu svjesni, ali u nekoj daljoj budućnosti tek ćemo postati svjesni da smo živjeli vrijeme kad se stvarala potpuno samostalna i demokratska Hrvatska”, istaknuo je.

Pavliček (HS): U vlastitoj i slobodnoj državi – nikad manje Hrvata

Hrvatski suverenisti također će podržati tu inicijativu, rekao je zastupnik Marijan Pavliček jer Hrvati trebaju biti ponosni na svoju burnu prošlost. No, izrazio je žaljenje što će se 1100 godina hrvatskog kraljevstva obilježiti u državi koju Hrvati godinama napuštaju.

”U prošlosti smo bilo pod raznim vladarima i neprestano na prvoj crti bojišnice. No, broj Hrvata je samo postepeno padao, a konstantno rastao. Danas imamo svoju slobodnu državu, a nikad manje Hrvata koji žive u toj državi. Nije zato kriv ni Beč ni Pešta ni Beograd”, kazao je.

Iako je Hrvatska danas samostana država, Ružica Vukovac iz kluba Za pravednu Hrvatsku smatra da nije i suverena država.

”Osmanlije su odvodile u ropstvu naš narod na jedan način, a Europska unija ga odvodi na drugi način. Da nije bilo Osmanlija, danas bi kraljevstvo Hrvata imalo 20 milijuna Hrvata i Hrvatica. Koliko će nas ostati nakon ovih modernih osvajača? Okrenuli smo Bogu leđa, ali sreća je da on nama nije”, kazala je.

Bauk: Neka kralj Tomislav počiva u miru; Posavec-Krivec: Budimo ponosni na svoju prošlost

S lijeve strane sabornice, Arsen Bauk (SDP) poručio je zastupnicima vladajuće stranke da puste kralja Tomislava neka počiva u miru.

“Najprije smo raspravljali o 1940-im pa o 1990-im godinama prošlog stoljeća, a sad smo uspjeli uvući kralja Tomislava u sljedeće izbore. Je li kralj Tomislav bio član HDZ-a? Pitam vas to jer ste imali jednog Tomislava na čelu HDZ-a, ali taj nije bio na čelu države”, rekao je Bauk.

Katarina Peović iz kluba Radničke fonte i HSS nazvala je teze o kontinuitetu hrvatske nacije promašenima jer ideja političke nacije nije ni postojala prije 19.stoljeća.

”Moramo biti svjesni da se hrvatska nacija i ideja hrvatske nacije pojavljuje tek u 19. stoljeću, s kreacijom svih drugih nacionalnih identiteta tog doba. A ti su se identiteti kreirali u sukobu prema monarhijama, prema kraljevima prema vladarima koji imaju apsolutnu moć.

Ideja nacije javlja se tek s liberalizacijom društva koja dolazi s kapitalizmom, buržoazijom novim načinima proizvodnje tehnološkim napretkom, ustvrdila je Peović.

Od lijevih oporbenih stranka podršku su najavili Socijaldemokrati.

”Voljela bi da se ne sramimo govoriti o svojoj prošlosti, da budemo ponosni i da gledamo u budućnost. Ja ću to učiniti danas kao ponosna Hrvatica koja sjedi s lijeve strane sabornice”, kazala je Ivana Posavec Krivec.

Domovinski pokret: Predali smo kaznenu prijavu protiv Plenkovića

Iz Domovinskog pokreta u srijedu su izvijestili da su predali DORH-u kaznenu prijavu protiv premijera Plenkovića zbog, kako kažu, kršenja hrvatskih zakona, omogućavanja nezakonitog prelaska granice i ulaska u Hrvatsku brojnim migrantima te zbog ugroze nacionalne sigurnosti.

“U suradnji s više uglednih odvjetnika, najiskusnijih sudaca i bivših državnih odvjetnika, nepobitno smo utvrdili, osim političke i nacionalne i Plenkovićevu kaznenu odgovornost”, istaknuli su iz DP-a i ustvrdili da “predsjednik Vlade Plenković svjesno i namjerno, radi realizacije suludog plana migrantske invazije, krši zakone vlastite države”.

Kažu i da se Plenkovićeva Vlada oglušila o njihove dosadašnje zahtjeve da odmah prestane s kršenjem Zakona o nadzoru državne granice, ali i drugih zakona RH i Ustava RH .

Smatraju da “to što radi premijer Plenković nije slučajno, niti je posljedica nemogućnosti hrvatske policije da zaustavi one koji pokušavaju protuzakonito ući u Hrvatsku kao da hrvatske državne granice ne postoje”.

U namjeri da se zaustavi kršenje Zakona o nadzoru državne granice, kao i migrantska invazija imaju, kako tvrde, potporu na tisuće hrvatskih građana i velikog broja udruga.

Takvu politiku ne podržava više od 95 posto Hrvatica i Hrvata, napisali su u priopćenju i dodali da su posljedice te i takve Plenkovićeve politike prijetnja samom opstanku Hrvatske i hrvatskog naroda, te predstavljaju izravno ugrožavanje nacionalne sigurnosti.

Prema Vladinim službenim podatcima, samo tijekom prošle godine koalicijska Plenkovićeva Vlada HDZ-a, SDSS-a i drugih, u Hrvatsku je “protuzakonito pustila 68.500 tzv. migranata” čiji se ostanak legalizirala ”privremenim dozvolama”, a europske države imaju ih pravo vratiti u Hrvatsku.

Prema informacijama iz MUP-a, tisuće i tisuće ”migranata” već su vraćene u Hrvatsku tajnim noćnim transportima, napisali su iz Domovinskog pokreta u priopćenju.

S obzirom na to da se istinski suverene europske države zatvaraju i odustaju od podrške ”migrantskoj invaziji” na Europu, i da njihove policije zaustavljaju ”migrante” te ih vraćaju u državu koja im je dala tzv. ”privremenu zaštitu” tj. azil, u Hrvatsku će u vremenu koje dolazi biti vraćeno desetke tisuća tzv. ”migranata”.

Premijer Plenković od Hrvatske radi veliki migrantski logor i izravno ugrožava nacionalnu sigurnost i budućnost naše djece, upozorili su, među ostalim, u priopćenju iz DP-a.