Psihijatar Herman Vukušić teško optužuje Ivanu Kekin, Peđu Grbina, Sandru Benčić i Natašu Jokić Begić: Poticali su hajku na Željku Markić i mene

Psihijatar Herman Vukušić teško optužuje Ivanu Kekin, Peđu Grbina, Sandru Benčić i Natašu Jokić Begić: Poticali su hajku na Željku Markić i mene

Psihijatar Herman Vukušić reagirao je na vijest da engleska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) više neće djeci rutinski propisivati blokatore puberteta u klinikama za rodni identitet. Odluka je donesena , nakon što je utvrđeno kako “nema dovoljno dokaza” da su blokatori puberteta sigurni ili učinkoviti.

“Da podsjetim, upravo je zabrana hormonalnih i kirurških intervencija u procesu promjene spola za mlađe od 18. godina u Hrvatskoj bila jedan od temeljnih ciljeva u smislu zaključaka koje je trebala donijeti zajednička sjednica Odbora za zdravstvo i Odbora za mlade i obitelj hrvatskog Sabora održane 09. veljače prošle godine.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Aleksandar Stanković otvoreno progovorio o svojoj obitelji pa iskreno priznao: Ne vrijeđa me kada me zovu Jugoslavenom

Sjednicu je inicirala udruga “Hrvatska mati”, a povod i tema bio je veliki porast broja transrodne djece i mladeži u Hrvatskoj kroz zadnjih devet godina.

Do zaključaka nažalost nije došlo jer su sjednicu bojkotirali pripadnici agresivne ljevice na čelu sa Peđom Grbinom, Ivanom Kekin i Sandrom Benčić, optuživši organizatore i mene osobno da smo nestručni i da “sa svojim asistentima sa desnice ubijamo ljude” i promičemo “transfobnu propagandu”.

Herman Vukušić, Plakat Vukovar
Herman Vukušić

Tjednima nakon toga transaktivisti i njihovi “stručnjaci” prozivali su javno mene osobno i kolegicu Željku Markić, a psihologica Nataša Jokić-Begić išla je toliko daleko da se počela javno miješati u medicinu, konkretno endokrinologiju, pa je na temu hormonalne blokade puberteta u promjeni spola na portalu Srednja.hr u veljači prošle godine izjavila sljedeće:

“U toj fazi tranzicije sve je još reverzibilno. Osoba se u bilo kojem trenutku uzimanja hormona može povući i tijelo će se prilagoditi.”

Koliko je to istina može se vidjeti već samo iz citirane Indexove vijesti, a treba napomenuti da je cijela kvazimedicinska doktrina na kojoj se temelji proces promjene spola u Hrvatskoj ovih dana u svijetu izložena ogromnim kritikama, što se može jasno vidjeti iz jučerašnje odluke engleskog ministarstva zdravstva da se hitno prekine sa hormonalnom blokadom puberteta u djece.

Inače, hrvatsko zdravstvo desetljećima se već vodi takozvanim NICE smjernicama britanskog zdravstva, ali umjesto da ih pratimo i po ovom primjeru, u organizaciji transaktivista i njima “odanih stručnjaka” protekli se vikend u prostorijama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” održao skup pod nazivom “Zaštita zdravlja transrodnih i rodno raznolikih osoba” na kojem su zagovarane teze i smjernice dijametralno suprotne od britanske zabrane hormonalne blokade puberteta.

Nadam se da su se sudionici toga skupa dobro zabavili na večeri koju su po završetku imali u poznatom restoranu “Bota Šare”, te na “Partyju za sve” u A’e Craft baru, jer mislim da im je ista nakon jutrošnje objave Indexa prisjela”, isteče Hermasn Vukušić.

Podsjetimo, djeci s se više neće rutinski propisivati blokatori puberteta u klinikama za rodni identitet, potvrdila je engleska Nacionalna zdravstvena služba (NHS). Odluka je donesena nakon što je utvrđeno kako “nema dovoljno dokaza” da su blokatori puberteta sigurni ili učinkoviti.

Blokatori puberteta, koji zaustavljaju fizičke promjene puberteta, sada će biti dostupni samo u sklopu kliničkih istraživanja. Dr. Hilary Cass je 2022. objavila izvješće u kojem je navela da postoje “praznine u dokazima” oko blokatora puberteta i pozvala na transformaciju u modelu skrbi za djecu s poteškoćama povezanim s rodnim identitetom. 

Hormoni koji suzbijaju pubertet – poznatiji kao blokatori puberteta – djeluju tako da suzbijaju otpuštanje hormona koji uzrokuju pubertet i često se propisuju djeci koja sumnjaju u svoj spol. Blokatori puberteta zaustavljaju fizičke promjene kao što su razvoj grudi ili dlaka na licu, piše BBC.

NHS je do sada propisao blokatore puberteta manje od 100 mladih ljudi u Engleskoj i svi će moći nastaviti liječenje. NHS je još prošle godine održao javne konzultacije o njihovoj upotrebi i uveo privremenu politiku prema kojoj bi ih se trebalo davati samo kao dio istraživačkih ispitivanja ili u “iznimnim okolnostima”, javlja Index.

“Uvijek smo bili jasni da su sigurnost i dobrobit djece najvažniji, stoga pozdravljamo ovu značajnu odluku NHS-a. Prekid rutinskog propisivanja blokatora puberteta pomoći će osigurati da se skrb temelji na dokazima, stručnom kliničkom mišljenju i da je u najboljem interesu djeteta”, poručila je ministrica zdravstva Maria Caulfield. 

Foto: Hina