AstraZeneca se uopće ne boji Europske unije i Angele Merkel: Moćna britanska tvrtka na sastanak poslala Hrvaticu

AstraZeneca se uopće ne boji Europske unije i Angele Merkel: Moćna britanska tvrtka na sastanak poslala Hrvaticu

Proizvođač cjepiva AstraZeneca odbio je prisustvovati sastanku najviših dužnosnika EU-a zakazanom za srijedu navečer usred eskalirajućeg spora oko problema u distribuciji i proizvodnji cjepiva, izjavio je dužnosnik Komisije za Politico.eu.

Otkazivanje je uslijedilo nakon eksplozivnog intervjua s izvršnim direktorom AstraZenece Pascalom Soriotom u utorak navečer, u kojem je inzistirao na tome da tvrtka nema ugovornu obvezu, već ‘najbolji napor’ da opskrbi EU svojim cjepivom.

Umjesto na sastanku, tvrtka će odgovoriti pisanim putem na zahtjev povjerenice za zdravstvo Stelle Kyriakides za više informacija, rekao je dužnosnik Komisije, javlja Tportal.

AstraZeneca se ubrzo predomislila i, kako javlja Politico, ipak pristala sudjelovati na sastanku koji će se dogoditi tijekom poslijepodneva. U ime tvrtke, na sastanku će sudjelovati Iskra Reić, viša potpredsjednica kompanije za Europu i Kanadu, inače hrvatskog porijekla.

Komisija zahtijeva više informacija o predviđenom smanjenju isporuka Uniji za 60 posto u prvom tromjesečju 2021. godine. Dužnosnik Komisije rekao je da je tvrtka doista imala sporazum o ‘najboljim naporima’ oko isporuka, ali je potpisala ugovor o kupnji unaprijed koji uključuje obvezu da ima proizvodni kapacitet za isporuku doza.

Izvršni direktor farmaceutske kompanije AstraZenece Pascal Soriot izjavio je u srijedu da ugovor potpisan s Europskom unijom o isporukama cjepiva nije obvezujući i pozvao je europske vlade, koje bjesne zbog kašnjenja isporuka, da ne budu toliko osjetljive. Soriot je u intervjuu za La Repubblicu kazao da se zapravo radilo o ugovornoj namjeri.

‘Obvezali smo se da ćemo dati sve od sebe, ali nema jamstva da ćemo uspjeti’, kazao je.

Europska unija potpisala je ugovor s AstraZenecom o isporuci 400 milijuna doza cjepiva, a ta je britansko-švedska tvrtka u međuvremenu objavila da će kasniti s proizvodnjom iako joj cjepivo na razini EU-a još nije ni odobreno. Hrvatska je od AstraZenece naručila 2,7 milijuna doza. S isporukama kasne i druga dva proizvođača, Pfizer i Moderna.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u utorak da je teško da će Hrvatska na vrijeme dobiti obećane doze cjepiva.

Soriot pak poziva europske vlade da ne budu toliko osjetljive. Tvrde da loše reagiraju pod stresom. ‘Vlade su pod pritiskom. Svi su pomalo razdražljivi ili emotivni.’ Naglasio je da njegov tim danonoćno radi na ispravljanju mnogih problema s proizvodnjom cjepiva, koje naziva ‘dječjim bolestima’.