Autonomaš iz IDS-a: Neka oni preko Učke maknu ruke od našeg novčanika

Autonomaš iz IDS-a: Neka oni preko Učke maknu ruke od našeg novčanika

Edi Gobo, bivši tajnik IDS-a, veliki je zagovornik autonomije Istre. Poznata je njegova izjava da želi ” Istru regiju u njezinim prirodnim granicama te za promptnu autonomiju unutar Hrvatske”.

“Po pitanju autonomije, IDS-u se uvijek prebacivala želja za odcjepljenjem. Toga nikada nije bilo. Ja sam si prvi puta uzeo pravo da govorim o tome na Saboru IDS-a za 20. obljetnicu stranke. Kad sam govorio o tome, podignuo sam novčanik u zrak i kazao da nije stvar u fizičkom odcjepljenju, nego o želji da oni preko Učke maknu ruke od našeg takuina. Pitanje autonomije je za nas uvijek bilo funkcionalno pitanje. Imati mogućnost da odlučujemo o svojim resursima, rekao je  Gobo za Glas Istre.

Na novinarsko pitanje bi li Istra  imala svoju putovnicu i valutu,  Gobo je rekao da  ne bi.

” Ne. Iako smo se mi šalili sa štampanom kozom. Katalonija se sad bori za državu. Ja sam mnogo puta pričao pristojno na temu autonomije i što bi ona nama trebala nositi. Prije četiri godine je Hrvatski zavod za javne financije iznio podatak da Istra u principu u proračun godišnje uvijek daje 800 milijuna, a ja vjerujem da je to i milijarda kuna više nego što se vraća. Autonomna Istra bi raspolagala s velikim djelom tih sredstava. Time bismo dignuli standard za sve koji žive u Istri, počevši od školstva, zdravstva i brige za ljude treće životne dobi. Istra bi trebala upravljati svojim dobrima i novcem. To bi bio dobar primjer za cijelu Hrvatsku, rekao je Gobo.

Foto; Daniele Sponza/Hina