Traži pravdu u Strasbourgu: Mesić se ne može pomiriti što ga se povezuje s mitom od 630 tisuća eura

Traži pravdu u Strasbourgu: Mesić se ne može pomiriti što ga se povezuje s mitom od 630 tisuća eura

Bivši predsjednik Stjepan Mesić još je 2017. tužio Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu i to zbog kršenja prava na privatnost. Ovih dana je na osnovu te njegove tužbe formalno pokrenut postupak protiv Hrvatske.

Priopćeno je to s Europskog suda kojem je Mesić tužio Hrvatsku za kršenje prava na zaštitu privatnog života i reputacije. Učinio je to nakon što su hrvatski sudovi odbili njegov zahtjev za odštetom što ju je tražio od portala Dnevno.hr jer je pisao da je primio mito u “aferi Patria”.

Riječ je o nabavci borbenih oklopnih vozila od finske tvrtke Patria. Ugovor vrijedan 112 milijuna eura za kupnju 84 borbena oklopna vozila 2007. godine s predstavnicima Patrie potpisao je tadašnji hrvatski ministar obrane Berislav Rončević. Dvije godine kasnije, pojavile su se sumnje o mitu, piše Telegram.

Portal Dnevno.hr  je prozvao Mesića za korupciju kod te vojne nabave. Objavilo je da je Mesić primio mito od 630 tisuća eura, jer je to proizlazilo iz optužnice finskog javnog tužitelja. Zato ga je Mesić tužio zbog teksta objavljenog u veljači 2015. i tražio 40 tisuća kuna odštete za narušavanje časti i ugleda. Međutim, njegovu tužbu hrvatski sudovi su odbacili. Ni Ustavni sud, na kojem je tražio zaštitu svojih prava, nije ga podržao, zbog čega se Mesić u konačnici obratio Europskom sudu za ljudska prava. Ustvrdio je da su mu povrijeđene privatnost i reputacija time što nije dobio odštetu.

 

Foto: Edvard Šušak/Hina