Bačić se ruga hrvatskim građanima: Nosio je pun kufer sumnjivog novca, a ništa nije primijetio

Bačić se ruga hrvatskim građanima: Nosio je pun kufer sumnjivog novca, a ništa nije primijetio

Šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u četvrtak je još jednom odbacio optužbe da je HDZ koruptivna stranka, a nakon jučerašnje presude Vrhovnog suda u slučaju Fimi media.

Bačić je u to vrijeme bio član Predsjedništva stranke i državni tajniku Vladi.

“Stranka je u to vrijeme imala velike i značajne prihode. Imali smo velik broj zastupnika, prihodi iz proračuna su bili jako, jako veliki, imala je i velik broj vijećnika te je iz lokalnih proračuna imala velike prihode, naplaćivala je članarinu, a i donacije su bile izdašnije. Stranka je tada raspolagala velikim novcima. Nisam mogao sumnjati, nije mi bilo ni na kraju pameti da bi bilo potrebno na bilo koji način skupljati nezakonita sredstva kako bi se financirali određeni rashodi. S druge strane, o takvim nezakonitim postupcima Predsjedništvo stranke nije raspravljavlo u godinu dana dok sam ja bio član. Tek nakon što je pokrenuta afera smo doznali za određene stvari za koje do tada nismo znali. Ne mogu prihvatiti nikakvu odgovornost za nešto što nisam znao niti sam mogao znati, niti ja niti ostali dužnosnici koji nisu obuhvaćeni optužnicom”, rekao je Bačić, javlja N1.

Rekao je da se zbog svega osjeća razočarano.

“Mislim da je to nanijelo štetu stranci. Mi smo zbog toga na izborima koji su uslijedili 2011. kažnjeni onako kako politička stranka može biti kažnjena. Izgubili smo te izbore i to je na određeni način bila kazna koja je zadesila stranku zbog onoga što se događalo u vrijeme kada je stranku vodio Ivo Sanader”, rekao je Bačić.

Upitan je li mu u to vrijeme išta bilo sumnjivo, s obzirom da je blisko surađivao sa Sanaderom, Bačić je odgovorio: “Ja sam bio državni tajnik u to vrijeme u Vladi i nisam na nikakav način dolazio u kontakt s agencijom Fimi media, nisam imao nikakvog doticaja. Takva saznanja, da postoje radnje koje su nezakonite i zbog kojih je nastajao crni fond… Nisam bio upoznat. Nisam ni prikupljao te novce niti sam ih dijelio. Kažem, pri takvom iznosu novca kojim je stranka raspolagala ni na pamet mi nije moglo pasti da bi se mogle raditi ovakve radnje. Nisam primijetio ništa sumnjivo”.

“Nije se moglo naslutiti da bi na bilo koji način postojali takvi postupci. Takve informacije nismo imali. Sve se saznalo kada je Sanader otišao”, dodao je Bačić.

Podsjetimo, Vrhovni sud u srijedu je djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media pa će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne te državi vratiti 14,6 milijuna kuna nepripadne koristi, dok je bivšem premijeru Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Sanader će, osim blaže kazne, državi po pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda morati vratiti 14,9 milijuna kuna nesrazmjera između imovine i zakonskih primanja, odnosno 1,25 milijuna kuna manje nego što je u prvostupanjskoj presudi odredio zagrebački Županijski sud.

Mediji su svojedobno isali da je Mladen Barišić novac u torbama nosio u HDZ-ovu stranačku središnjicu, a da ga je preuzeo tajnik HDZ-a Branko Bačić. Nakon toga taj je novac završio kod glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Prema informacijama koje kruže, Bačić je od Barišića primio oko četiri milijuna kuna.

Foto: Hina