Bahati Beroš dobio je što je i zaslužio: Evo što liječnici misle o njegovom “naređenju”

Bahati Beroš dobio je što je i zaslužio: Evo što liječnici misle o njegovom “naređenju”

O novoj obvezi za obiteljske liječnike Zorana Čičak Kulić razgovarala je s Natašom Ban Toskić, predsjednicom Koordinacije liječnika obiteljske medicine.

Dodatno telefoniranje s pacijentima obiteljskim liječnicima stvoriti će dodatno opterećenje i posao.

Nakon gotovo dvije godine od trajanje pandemije i nakon gotovo godine dana cijepljenja i potrošenih golemih svota na kampanju ‘Cijepi se!’ i digitalnu platformu Cijepi se!, iznenađeni smo odlukom ministra da se moramo koristiti zastarjelom metodom pojedniačnog pozivanja ljudi koja zahjeva najviše vremena, ali je najmanje učinkovita”, kaže Ban Toskić, javlja RTL.

Šefica KoHOM-a tvrdi da je današnja pismena odluka ministra vrsta odluke koja se donosi u ratno stanju i kaže kako smatra da bi njezini kolege uredno trebali tu odluku zalijepiti na svoja vrata ordinacija kako bi pacijenti bili obaciješteni da njihovi liječnici nisu dostupni za preglede i pozivje jer provode cijelo vrijeme telefonirajući.

“Mi u ovom trenutku ne možemo reći kako će to izgledati jer prema ovom naređenju koje je ministar izdao nije ništa specificirano. Koji bi to dio bio radnog vremena kada pacijenti ne bi mogli doći do svojeg liječnika. Mogu reći i pacijentima: ‘Dragi pacijenti nastojte se ne razboliti u iduća dva tjedna jer će vam vaš obiteljski liječnik biti jako teško dostupan”, poručila je Ban Toskić.

Prema službenim podazima za HZZJZ-a i HZZO-a pacijenti su 44 milijuna puta kontaktirali svoje liječnike, to je prosiječno 11 puta po osobi, a Ban Toskić kaže kako je posve sigurna da je tema bila i cijepljenje. Dodaje kako oni koji su cijepljeni traže treću dozu, a oni koji nisu biti će teško nagovoreni i svaka prislila ne dolazi u obzir.

Ban Toskić kaže kako je postotak cijepljenih u njenoj ordinaciji sličan onome na nacionalnoj razini. “Jedna gospođa od 88 godina me sama nazvala kad aje čula ministra na pressici kako bi me obavijestila da ju ne moram zvati jer se ona ne misli cijepiti”, kazala je.