Gordan Lauc slavodobitno tvrdi: Bio sam u pravu kada sam rekao da cjepivo slabo štiti od zaraze

Gordan Lauc slavodobitno tvrdi: Bio sam u pravu kada sam rekao da cjepivo slabo štiti od zaraze

Gordan Lauc ističe da je bio u pravu kada je tvrdio da cjepiva slabo štite od zaraze, a sada je to potvrdilo i veliko istraživanje objavljeno u uglednom znanstvenom časopisu.

“U nekim prošlim situacijama je trebalo i nekoliko mjeseci, no ovaj puta je bilo dovoljno samo tjedan dana s a se jasno pokaže da je ono što govorim točno.

Kad sam prošli tjedan rekao da cjepiva slabo štite od zaraze, pojedini novinari i marketingaši pandemije su me napali iz svih oružja. U današnjem Jutarnjem listu imate veliki članak koji jasno pokazuje da sam govorio istinuo i da su i ovaj puta (kao i svaki puta do sada) njihovi napadi na mene bili samo propagandne poruke pandemijskog marketinga.

Svi ozbiljni znanstvenici su i prije tjedan dana znali da je to istina (zato su čak i “Apelisti” u njihovom zadnjem pamfletu bili iznimno oprezni u izjavama), no kada je marketinški budžet dovoljno velik, istina lako padne kao žrtva…

Cjepiva su najbolji način kojim pojedinac može umanjiti rizik od teškog oblika bolesti, no i cijepljeni se vrlo lako mogu zaraziti i mogu prenijeti virus drugima te stoga bilo kakva prisila prema onima kod kojih je rizik teškog oblika bolesti mali nema nikakve svrhe (osim profita proizvođača cjepiva)”, ističe Gordan Lauc.

Podsjtimo, Jutarnji list je objavio da je u jednom od najuglednijih znanstvenih časopisa na svijetu, The Lancetu, objavljeno je istraživanje u kojem je sudjelovalo 20-ak uglednih britanskih znanstvenika koje je došlo do zaključka kako cijepljeni mogu biti odgovorni za proboje zaraza SARS-CoV-2 virusom jer nose sličan viralni teret kao i zaražene osobe koje se nisu cijepile.

To istraživanje – Community transmission and viral load kinetics of the SARS-CoV-2 delta (B.1.617.2) variant in vaccinated and unvaccinated individuals in the UK: a prospective, longitudinal, cohort study – potpisao je, između ostalih, i Neil M. Ferguson, čovjek koji je svojedobno gurnuo Britaniju u lockdown, i poznat je po tome da je sklon davanju izrazito pesimističnih epdimioloških prognoza.

Istraživanje je financirao britanski Nationale Institute for Health Researsch, te se nipošto ne radi o znanstvenom projektu koji na bilo koji način pokušava prikazati opasnosti pandemije manjima nego jesu ili iskriviti znanstvene činjenice. No, ključni zaključak istraživanja u svojoj suštini ipak ide u potpuno suprotnom smjeru od prevladavajuće teze u Europi prema kojima ljudima koji su cijepljeni kovid potvrde mogu služiti kao propusnice jer ne prenose zarazu. Ovo istraživanje dodatni je kako programi cijepljenja protiv Covid-19 bolesti ne mogu osigurati zaustavljenje širenja zaraze. Uostalo, to su ranije pokazali i podaci koji su pristizali iz zemalja s ranim i svobuhvatnim programima cijepljenja, kao što je Izrael.

U Hrvatskoj je sada pak posebno osjetljivo pitanje to što je ministar Vili Beroš omogućio ulazak cijepljenog medicinskog osoblja u bolnice samo uz kovid propusnice, odnosno bez brzih antigenskih testova, što otvara šansu prenošenja zaraze pacijentima. Je li to najveća ministrova greška do sada?

Istraživanje je, pojednostavljeno prepričano, u osnovi pratilo tzv. sekundarni napad zaraze u kućanstvima kroz grupu cijepljenih i necijepljenih. Utvrdili su da je kod taj sekundarni napad zaraze kod u potpunosti cijepljenih 25 posto, a kod necijepljenih 38 posto. To znači da cijepljenje smanjuje rizik širenja zaraze, ali niti blizu toliko značajno koliko se ranije vjerovalo. Istraživanje je, nadalje, utvrdilo kako se kod cijepljenih mogućnost širenja zaraze povećava s dužim vremenskim rasponom od zadnje doze cjepiva. Vrlo važan faktor utjecaja, ocijenili su u zaključku, jest interekcija virusa i domaćina u ranoj fazi infekcije jer može predodrediti putanju množenja virusa.

Foto: Hina