BANDIĆ GA PRETVORIO U MARIONETU: Kako je stvoritelj Cibone postao”počasni grobar” slavnog kluba

BANDIĆ GA PRETVORIO U MARIONETU: Kako je stvoritelj Cibone postao”počasni grobar” slavnog kluba

Gradski vijećnik Trpimir Goluža komentirao je stanju u KK Ciboni. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Teško je gledati propast onoga tko ti je obilježio djetinjstvo i mladenaštvo, onoga uz koga si rastao, formirao se i živio, koga si neizmjerno volio i uz koga si vezao neke od svojih naljepših životnih uspomena, ali i najtežih životnih frustracija.

Upravo zato, danas mi je teško pratiti aktualna događanja u i oko KK Cibone. Zadnje životne trzaje jednog od simbola Zagreba i Hrvatske.

Moja je generacija u Zagrebu odrastala uz Cibonu. Košarkaški klub koji je sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća, prerastao košarku i sport i postao opći društveni fenomen nezabilježen na ovim prostorima. Zahvaljujući Ciboni, Zagreb je gotovo 30 godina prije no što je Hrvatska ušla u Europsku Uniju bio jedna od euroskih prijestolnica. Prijestolnica europske košarke.

Zasigurno je još teže gledati propast onoga što si osobno stvarao i u što si ulagao cijeloga sebe.

Desetljeća rada, ljubavi, znanja, strpljenja, nadanja…

Mirko Novosel bez sumnje je stvoritelj Cibone. Čovjek s vizijom, znanjem, stručnošću, upornošću, ugledom, poznanstvima… Bio je čovjek kojem se vjerovalo, zbog kojeg su igrači dolazili u Cibonu i zbog kojeg je Cibona postizala nevjerojatne rezultate. Ne samo na sportskom terenu već i izvan njega.

Sraz s američkim Dream teamom u finalu Olimpijskih igara u Barceloni kruna je Novoselova sportskog opusa, a stvaranje Cibone njegovo je životno ostvarenje.

Zamislite snagu kluba koji je, u socijalističkom okruženju, izrastao u europskog sportskog giganta koji je vlastitim sredstvima izgradio svoj košarkaški dom i sportsku dvoranu. Zdanja koja su mu trebala jamčiti sigurnu i bezbrižnu budućnost. Čudo

Mirko Novosel je vjerojatno najzaslužniji što smo desetljećima imali zdravu, moćnu i uspješnu ne samo Cibonu već i hrvatsku košarku. Članstvo u Košarkaškoj kući slavnih u Springfieldu, najveće priznanje koje se može dobiti u svijetu košarke, dokaz je Novoselove košarkaške veličine i vrijednosti.

Novoselovim odlaskom iz Cibone, krajem devedesetih godina, počeo je kontinuirani, strmoglavi pad Cibone i hrvatske košarke. Pad koji će ovih dana dosegnuti dno.

Novoselovi nasljednici, mahom sebični i nesposobni politički poslušnici kojima je do Cibone stalo samo onoliko koliko im je ista mogla biti od osobne koristi, najprije su prokockali sportski ugled, a potom i košarkaški dom i dvoranu. Nakon što su uništili perspektivu Kluba, uništili su i sam Klub.

Stečaj i gašenje nekad svjetski priznatog i uglednog kluba danas je neizbježna realnost.

Perfidnošću i kukavičlukom bivše bandićevske uprave Cibone, predvođene predsjednikom Mladenom Bušićem, ali i vlastitom naivnošću i dobronamjernošću, Mirko Novosel de fakto će u svojstvu počasnog predsjednika Cibone zabiti posljednji čavao u lijes svog najvećeg životnog ostvarenja. Kluba kojeg je iz državne prosječnosti uzdigao na pijedestal europske nedodirljivosti.

Osjećajući nespokoj, nemir i nemoć zbog Cibonine zle sudbine, teško mi je i zamisliti kako se danas osjeća Cibonin stvoritelj. Što proživljava kad reminiscirajući svoj životni put zatvara puni Cibonin krug.

️Od njenog stvaranja prije 45 godina do današnjeg gašenja.

Hoće li stvoritelj Cibone biti i njezin počasni grobar.Mogu li Aco i Saša spriječiti taj tragičan scenarij ili će ipak košarkaški besmrtnik i stvoritelj Cibone i formalno pokopati svoje remek djelo”, ističe Goluža.

Na slici: Novosel, Petrović i Bandić

Foto: Hina