Troskot uvjeren: Mađarska će zarađivati od Hrvatske jer je Orban nasamario Plenkovića

Troskot uvjeren: Mađarska će zarađivati od Hrvatske jer je Orban nasamario Plenkovića

O inflaciji, njezinim posljedicama na turizam, gospodarstvo i građane u TNT-u su govorili ekonomisti Zvonimir Troskot (Most) i Josip Tica (SDP).

Na pitanje treba li Vlada ponovno intervenirati i na koji način, Tica je kazao:

“Mislim da Vlada treba po prvi put intervenirati jer je prva intervencija bila praćena ogromnim rastom cijene električne energije za poduzetnike, tako da je bio vrlo zamućen efekt te intervencije na gospodarstvu. Treba napraviti novi paket koji će isključivo ići za time da se pomogne u stvaranju tog antiinflacijskog štita kako bi se usporilo prenošenje inozemne inflacije na gospodarstvo. Prvenstveno su to mjere protiv rasta cijene naftnih derivata, ali isto tako postoji i subvencija na električnu energiju za male i srednje poduzetnike. Stav je da Vlada treba iskoristiti svoje resurse kako bi usporil uvoženje inflacije iz inozemstva.”

Troskot je istaknuo tri stvari koje su dovele do inflacije s kojom se danas borimo.

“Zadnjih 10 godina došlo je do enormnog printanja novca na razini Europske unije i Hrvatske. Ovdje jest jedan veliki uzrok te inflacije printanje novaca koje se i dalje događa unutar Europske unije. Drugo, treba isto reći da, po mnogim energetskim stručnjacima Orban je nasamario privremeno Plenkovića iz razloga što nikome nije jasno kako mi nismo stavili veto na uvoz ruske nafte. Mađarska i ostale zemlje su to uspjele zaustaviti.

Doveli smo se u situaciju da će Mađarska u idućih godinu dana arbitrarno zarađivati na cijeni sirovine nafte koja će ulaziti preko kontinentalnog dijela u Mađarsku da bi preko naftnih derivata zarađivali na području, recimo, Hrvatske. Treće, laž je da ruska nafta opet neće završiti na hrvatskom teritoriju”, rekao je Troskot.

Foto: N1