Bandić u problemima: DORH pokrenuo istragu političkih prebjega

Bandić u problemima: DORH pokrenuo istragu političkih prebjega

Brojni slučajevi stranačkih prebjega koji su u posljednje vrijeme izmijenili sliku Sabora i zagrebačke Gradske skupštine bit će predmet istrage Državnog odvjetništva. Najavio je to Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić na Sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, a u povodu niza kaznenih prijava podignutih protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog sumnje u političku korupciju.

“U aktualnim slučajevima političkih prebjega koji se u javnosti nazivaju političkom korupcijom, Državno odvjetništvo svakako će, kao i u drugim predmetima koje ima u radu, na temelju prikupljenih svih činjenica i podataka od strane policije, drugih tijela i vlastitim radom, a koje su relevantne za donošenje naše odluke o tome radi li se o u konkretnom slučaju o počinjenju koruptivnog kaznenog dijela koje se progoni po službenoj dužnosti i od strane kojih osoba, donijeti meritorne državnoodvjetničke odluke”, rekao je Jelenić.

Broj prebjega doista je prešao svaku granicu. U posljednje dvije godine stranku je promijenilo više od dvadeset zastupnika, a to što je veći dio njih odlučio političku karijeru nastaviti u stranci zagrebačkog gradonačelnika posebno bode oči, s obzirom na to da se još nisu slegnule ni stare optužnice protiv njega.

Posljednji je u dugom nizu prebjega bio je HSS-ov Mladen Madjer koji je početkom siječnja obavijestio predsjednika Krešu Beljaka da prelazi u stranku Bandića Milana. “Sada je i službeno, Klub HSS-a više nema 5, nego 4 zastupnika. Pozdrav svima”, napisao je tada Beljak koji je osobno USKOK-u prijavio cijeli slučaj. USKOK je već pokrenuo istragu stranačkih prebjega. Nekoliko dana nakon potvrde o Madjerovom prelasku u klub Milana Bandića saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović potvrdio da je pozvan u USKOK kako bi dao iskaz u slučaju Madjerovog prelaska. Tom prilikom rekao je kako mu je Madjer otkrio da je prve kontakte s Milanom Bandićem imao prošlog ljeta i to vezano za zapošljavanje kćeri. Stranačkim prebjezima već se bavi i Povjernstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković Hini je potvrdila da je nakon „predmeta Marije Puh“, pokrenutog u listopadu prošle godine, Povjerenstvo „otvorilo i predmet Madjer“ i to po službenoj dužnosti temeljem novinskih članaka o zapošljavanju kćeri.

Prije HSS-a, žrtva Bandićeve privlačnosti bio je HNS. Njihova zastupnica i potpredsjednica stranke Marija Puh u Bandićev klub prešla je u listopadu prošle godine. U rujnu prošle godine Bandiću se pridružio i zastupnik SDP-ovac Zdravko Ronko koji je kao razlog za odlazak iz SDP-a naveo ‘urušavanje i sveopće razaranje stranke koje na neronovski način provodi predsjednik stranke Davor Bernardić, liječeći time svoju nesposobnost i frustracije’. Zbog istih razloga SDP su napustila istaknutija imena Bojan Glavašević, Mario Habek te na kraju Milanka Opačić koja je također završila u klubu Milana Bandića. Sam Davor Bernardić na domjenku u povodu proslave pravoslavnog Božića rekao je kako je slučaj Madjer građanima “gadljiv do bola” te kako je “jasno da Bandić odrađuje prljavi posao za Plenkovića”. Isto mišljenje ima i bivši državni odvjetnik Krunoslav Olujić koji je govoreći o istom događaju otišao još i dalje rekavši kako misli da je “novo državno odvjetništvo “produžena ruka Andreja Plenkoivća” te da zbog toga od “svega toga neće biti ništa”.

Živi zid je ubrzo nakon konstituiranja Sabora, još 2016., poslije žestoke javne svađe oko funkcioniranja stranke napustio tadašnji dopredsjednik Hrvoje Runtić koji uskoro kao nezavisni zastupnik priključio klubu Mosta, u kojem djeluje i danas. Iste te godine Živi zid napustio je i najmlađi zastupnik u aktualnom mandatu Marin Škibola. On je u parlament je ušao na listi Živog zida, no već u studenom 2016. napušta stranku i nakratko kao nezavisni djeluje u klubu stranke Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića, no nakon raspada tog kluba nije se nigdje skrasio. Škibola je poznat po tome što je nakon raspada koalicije HDZ-a i Mosta dao podršku Gordanu Jandrokoviću za šefa Sabora, a zauzvrat je, kako navodi tportal, podršku dobio njegov Zakon o RBA zadrugama.

Potresa je bilo i u Mostu, a izgubio je dva zastupnika. Vlaho Orepić, bivši Mostov ministar unutarnjih poslova, stranku je napustio prije godinu dana pod izlikom da se ‘sužavaju prostor i mehanizmi za realizaciju same ideje Mosta’. Jedan od onih koji stranku nisu napustili svojom voljom je član Mostova kluba Marko Vučetić koji je izbačen iz kluba gdje je djelovao kao nezavisni zastupnik.

Među istaknutijim prebjezima u protekle dvije godine svakako je SDP-ovac Tomislav Saucha koji je nakon podizanja optužnice da je u vrijeme mandata Zorana Milanovića krivotvorio putne naloge završio u Remetincu. Brzo se vratio u Sabor, no glasao je protiv opoziva ministra financija Zdravka Marića i time se svrstao na stranu vladajuće koalicije. Nekoliko mjeseci kasnije, kao nezavisni zastupnik, ulazi u klub HNS-a u kojem i danas djeluje. U svibnju 2017. sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Oliver Mittermayer “zbog procesnih je razloga ukinuo rješenje o proširenju istrage protiv Tomislava Sauche u ‘aferi dnevnice’ te ju je vratio Uskoku na ponovno odlučivanje, doznaje se u srijedu na zagrebačkom Županijskom sudu. Pitanje je hoće li se DORH pozabaviti i ovim slučajem koji još nema svoj pravovaljani epilog.