Barbara Nola oglasila se prvi put nakon smrti supruga Lukasa Nole: Svijet je stao, dušo moja

Barbara Nola oglasila se prvi put nakon smrti supruga Lukasa Nole: Svijet je stao, dušo moja

Barbara Nola po prvi puta oglasila se na društvenim mrežama nakon smrti supruga i proslavljenog hrvatskog redatelja Lukasa Nole.

“Svijet je stao, dušo moja”, napisala je u tužnoj posveti pored Lukasove fotografije iz mlađih dana.

“Lukasova komemoracija je u četvrtak u 12h u kinu Tuškanac. Sprovod je u petak u 14h na Krematoriju. Dođite da probamo slaviti život”, dodala je.

Lukas Nola, proslavljeni hrvatski filmski redatelj i scenarist, preminuo je u 59. godini nakon duge i teške bolesti.

Da boluje od karcinoma grla, otkrio je prije osam godina nakon odlaska liječniku zbog konstantne promuklosti, javlja Slobodna Dalmacija.

Nola je studirao na Akademiji likovnih umjetnosti te povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a diplomirao 2003. filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je zaposlen kao izvanredni profesor.

Objava Barbare Nola

Debitirao je u naraštaju tzv. mladoga hrvatskog filma TV filmom Dok nitko ne gleda (1993).

U igranim filmovima Svaki put kad se rastajemo (1994., Zlatna arena za scenarij na festivalu u Puli) i Rusko meso (1997., i TV serija) postmodernistički kombinira žanrovske sastavnice trilera, melodrame i detektivskoga filma, zaokupljen slikovitim karakterima i pod dojmom filmova Davida Lyncha.

Potom se okrenuo tzv. umjetničkom (art) filmu, s naglašenijim modernističkim postupcima i metafizičkim preokupacijama u djelima Nebo, sateliti (2000., Zlatna arena za režiju) i Sami (2001., Posebna Zlatna arena), u kojima, potvrdivši se kao vrstan vizualni stilist, posebice apsorbira utjecaje Andreja A. Tarkovskoga.

Režira i na televiziji (igrane serije Operacija Kajman, 2007., i Čuvar dvorca, 2017).

Pisao je i dramske tekstove, bavio se kazališnom režijom te režirao više eksperimentalnih filmova.

Lukas i Barbara Nola bili su u braku 28 godina.

Na slici: Lukas Nola, Jelena Miholjevići Barbara Nola

Foto: Hina