Barišić otvorio dušu i priznao da je bio Sanaderov sluga: Kako su Luka Bebić i Šeks poslušno dolazili na kavu

Barišić otvorio dušu i priznao da je bio Sanaderov sluga: Kako su Luka Bebić i Šeks poslušno dolazili na kavu

Iznošenjem obrane bivšeg šefa Carinske uprave i nekadašnjeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića, koji je ustvrdio da je sve radio po nalogu Ive Sanadera, u utorak je nastavljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media.

Barišić je na sudu rekao da će iznijeti svoju obranu, ali da neće odgovarati na ničija pitanja, osim na pitanja svoga branitelja. Dodao je i da je lošeg zdravstvenog statusa.

Barišić je istaknuo da je više puta u USKOK-u davao iskaze i da je govorio o povezanosti s Ivom Sanaderom i načinom kako se financirao HDZ, javlja N1.

“Moj put u HDZ-u je počeo 2003. kada me Sanader imenovao rizničarem. Nitko od nas u stranci, osim predsjednika HDZ-a, nije imao bilo kakve ovlasti odlučivanja financijske prirode, pa tako ni ja. Ja nikada ništa nisam potpisao. Sve što sam radio bilo je po nalogu i uz suglasnost predsjednika stranke”, rekao je Barišić.

“Predsjednik stranke nije dopuštao samovolju i događanja bez svog odobrenja. Ja sam sve predano radio, što mi je bilo rečeno, jer Sanader je bio i šef stranke i premijer. Bio sam predan i odan i ni na kraj pameti mi nije bilo da nešto nije valjalo u tom našem poslu, posebno jer je to bilo prije Zakona o financiranju političkih stranaka. Vjerovao sam da smo radili dobro za stranku”, rekao je Barišić.

Osvrnuo se i na svjedočenja nekih svjedoka u ovom ponovljenom suđenju, koji su govorili o odnosu Sanadera i Barišića, iz kojih se moglo zaključiti da nisu bili u dobrim odnosima. “To nije istina”, rekao je Barišić.

“Sanader je pred ljudima govorio da sam njegov specijalac. Mi smo se družili do te mjere da smo Vladinim avionom putovali u München na utakmicu, isto smo išli na utakmicu u Berlin, tu smo bili u posjetu i Angeli Merkel. Hoću reći, njegova obitelj, brat i ministri išli su charter avionom, a mi smo išli Vladinim avionom. Samo iz toga se može vidjeti u kakvim smo odnosima”, rekao je Barišić.

Subote su, rekao je, bile najdraže kad je Sanader bio van zemlje, jer bi onda imao obiteljski dan. Inače je subota bila rezervirana za kave, šetnje, ručkove i druženje, po cijele dane bi bili skupa, rekao je Barišić.

“Išli smo na plac skupa, njegova supruga nam je znala raditi šparoge. Subotom sam bio u dežurstvu. Subotom bih nosio mobitel u ruci krećući se po gradu, da ga čujem, da ga ne čujem – onda bih tek čuo. On bi me nazvao i rekao nazovi Petra Selema ili Luku Bebića ili Vladu Šeksa, ja bih ih nazvao i rekao da dođu piti kavu. S nama je konstatno bio Mario Zubović. Nakon kave i šetnje bi išli na ručak u Baltazar”, rekao je Barišić.

“Tijekom radnog tjedna me znao nazvati Sanader i zvao me da dođem na ručak u Vladu. Kad bi njegova supruga otišla s kćerima u kino, Sanader bi me zvao kući, da gledamo utakmicu. On sam je govorio da sam mu prijatelj, meni je to bila čast. Kod primopredaje vlasti Jadranki Kosor, u kabinetu, ja sam bio treći čovjek pri tome”, rekao je.

“Nisam postupao sa sviješću da činim neko kazneno djelo, sve je bilo transparetno, i sve se znalo. Sve što mi se inkriminira, za sve to stvorile su su se navike za određivanje određenog posla, da je to bilo uigrano, ustaljeno, nije bilo pitanja, podpitanja”, rekao je Barišić.

Barišić je odbio odgovarati na pitanja sutkinje, a na upit svojeg branitelja Tomislava Grahovca jesu li poslovi koje je Fimi media naplatila od javnih tvrtki obavljeni, odgovorio je kako su svi direktori tih poduzeća potvrdili da su im ti poslovi donijeli napredak u poslovanju.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, u slučaju koji je postao sinonim korupcije u hrvatskoj politici, formalno je krenuo iznova krajem siječnja.

Bivši premijer od početka postupka odbacuje krivnju i tvrdi da je žrtva političkog postupka što su ga pokrenuli njegova nasljednica Jadranka Kosor i tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Uz Sanadera koji je ranije u ovom slučaju nepravomoćno dobio devet godina zatvora i HDZ-a koji je kažnjen s pet milijuna kuna, na optuženičkoj klupi su, pored Barišića, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i stranke Ratko Maček. Nekadašnja vlasnica Fimi medije Nevenk Jurak preminula je u studeome prošle godine pa je postupak protiv nje obustavljen.

Sanader, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaju Planinska, u prosincu je nepravomoćno osuđen za mito primljeno od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Dioki.

Foto: Admir Buljubašić/Hina