Belgijanci ozbiljno tvrde: I Plenković i Kolinda su ozbiljni kandidati za vodeće pozicije u Europskoj komisiji

Belgijanci ozbiljno tvrde: I Plenković i Kolinda su ozbiljni kandidati za vodeće pozicije u Europskoj komisiji

Belgijski dnevni list Le Soir u velikom tekstu o mogućim rješenjima za čelna mjesta europskih institucija, uz hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, ali i aktualnu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

Belgijski dnevni list navodi kako Kolinda Grabar Kitarović ima solidno ministarsko iskustvo. Bila je pomoćnica glavnog tajnika NATO-a, te je predsjednica Hrvatske od 2015. godine.

Le Soir piše kako bi oko Grabar Kitarović moglo biti većeg konsenzusa nego oko Plenkovića, kojeg Le Soir također navodi kao moguću opciju, prenosi N1.

Za Plenkovića Le Soir piše kako ga cijene u redovima EPP-a, te su ga upravo stoga stavili da predstavlja stranačku grupaciju u pregovorima oko budućih glavnih pozicija u EU. To je znak povjerenja, piše Le Soir.

Podsjetimo, čelnici EU-a u četvrtak će se na summitu u Bruxellesu pokušati dogovoriti o imenovanjima novog vodstva europskih institucija nastojeći spriječiti institucionalni zastoj u ključno vrijeme u Europskoj uniji.

Izbori za Europski parlament prošlog mjeseca pokrenuli su natjecanje za glavne dužnosti u Europskoj uniji, prije svega izbor novog predsjednika Europske komisije koji će se suočiti s Brexitom, pregovorima o europskom proračunu i naporima u borbi protiv klimatskih promjena.

Europska pučka stranka tvrdi da njezin vodeći kandidat Manfred Weber treba postati čelnik Komisije jer su pučani ostvarili najbolje rezultate na izborima. Ipak, osvojili su manje zastupničkih mjesta pa im je otežano okupiti većinu u parlamentu koja bi podržala njihovog kandidata.

Glavni Weberovi protivnici su potpredsjednik Komisije, socijalist Frans Timmermans i Povjerenica EK-a za tržišno natjecanje, liberalka Margrethe Vestager.

Foto: Edvard Šušak/Hina