Zid postaje sve čvršći, bolji, veći i jeftiniji: Trump demokrate nazvao ‘bijesnom ljevičarskom ruljom’

Zid postaje sve čvršći, bolji, veći i jeftiniji: Trump demokrate nazvao ‘bijesnom ljevičarskom ruljom’

‘Bit će ludo”, kazao je Donald Trump najavljujući skup održan  u Orlandu na Floridi gdje je obznanio da kreće u borbu za novi predsjednički mandat na čelu SAD-a. I bilo je.
Pred dvadesetak tisuća svojih pristaša, od kojih su mnogi stajali u redovima cijelu noć kako bi dobili mjesto u dvorani, ostajući vjeran svom stilu izdeklamirao je sve ono po čemu je postao prepoznatljiv. Obećao je nastavak dobrih ekonomskih pokazatelja za “najjače gospodarstvo u ljudskoj povijesti”.

Najavio je još oštriju borbu protiv ilegalne imigracije tako što će zid prema Meksiku postajati “sve čvršći, bolji, veći i jeftiniji” i konačno isušivanje “močvare” u Washingtonu kako naziva svoj rat protiv onih koji je okarakterizirao kao iskvareni politički establishment.

Ni ovom prigodom nije zaboravio spomenuti i novinare koje je opet optužio da, barem kada je on u pitanju, šire lažne vijesti dok je najoštriji bio prema svojim suparnicima, demokratima. Nazvao ih je “bijesnom ljevičarskom ruljom” koja želi “uništiti našu zemlju kakvu poznajemo”. teleskop.hr

Predbacio im je da žele legalizirati ilegalne imigrante koji dolaze preko američke južne granice kako bi “povećali svoju izbornu bazu” poručivši im da se to “neće dogoditi”. Najavio je i da će do kraja svog prvog mandata izgraditi čak 650 kilometara zida prema Meksiku., a ostatak će napraviti u drugom za koji je uvjeren da će ga dobiti.
Istragu Roberta Muellera o navodnom ruskom uplitanju u američki predsjedničke izbore 2016., tijekom koje su i neki Trumpovi suradnici prokazani zbog nezakonitih aktivnosti, proglasio je “ilegalnim pokušajem poništenja rezultata izbora”.

Donald Trump je uvjeren da će dobiti još jedan mandat Foto: Jim Loo Scalzo/EPA

Za kraj svog jednoipolsatnog govora razdraganim pristašama koji su ga često prekidali pljeskom i uzvicima odobravanja ostavio je poruku o misiji na Mars koju želi pokrenuti, čime ponovno želi vratiti američki primat nad Rusijom kada je riječ o razvoju tehnologije za putovanja u svemir.
Za novu kampanju modificirao je i stari slogan “Make America Great Again” (Učinimo Ameriku opet velikom) u “Keep America Great” (Održimo Ameriku velikom) čime želi sugerirati da je sve obećano za prvi mandat i ispunio i sada samo treba nastaviti istim tempom i u istom stilu kako bi se učvrstilo to što je napravljeno.

Iako dobar dio američkih i europskih medija s velikom skepsom prati sve ono što Trump radi, pa je tako bilo i u vezi s ovom najavom kandidature, ipak nisu propustili u svojim izvješćima spomenuti da je skup u Orlandu bio prava, punokrvna, politička predstava.
“Ništa nije bilo normalno, ali bio je to zadivljujući show”, jedan je od komentara onog što se tamo događalo. Mnogi u Americi još dijele svoje oduševljenje Trumpom pa je tako čak 120 tisuća ljudi htjelo dobiti ulaznicu za ovaj skup. Oni koji nisu bili te sreće pred dvoranom su sve promatrali preko nekoliko ogromnih video ekrana.

U analizama tog skupa većina medija donosi kako je bio uobičajen za Trumpa. Nakon predstavljanja uspjeha svoje administracije što nije prošlo bez samohvala i pretjerivanja, uslijedili su neizostavni napadi na političke suparnike, demokrate, koje je ocrnjivao do krajnjih granica.
Na meti mu je i dalje protukandidatkinja iz prošlih izbora Hillary Clinton koju ni ovaj put nije propustio podsjetiti na njenu aferu s privatnom elektronskom poštom preko koje je slala službene obavijesti. No, tu nije stao. “Glas za bilo kojeg demokrata, glas je za radikalni socijalizam i uništenje američkog sna”, nije okolišao Trump.

Pristaše je pozvao da mu opet daju povjerenje na izborima koji će se održati 3. studenog 2020. pojašnjavajući im da to zapravo ni neće biti obični izbori nego neka vrsta plebiscita protiv onih koji su “pokušali potkopati američku demokraciju, potkopati vas”, uskliknuo je aktualni američki predsjednik praćen glasnim uzvicima odoboravanja.
“Obećajem da vas nikada neću iznevjeriti”, rekao je na kraju Trump i s obzirom na način kako vlada, to mu sada vjeruju i oni koji ga podržavaju kao i oni koji zaziru od njega i zapravo ga preziru.
Kako god bilo, za razliku od 2015. kada je ušao u kampanju praćen podsmijehom i s relativno malim donacijama jer mnogi nisu vjerovali da može uspjeti u naumu da postane američki predsjednik, sada je sve potpuno drukčije. Trump naprosto pliva u novcu. Već je prikupio čak 80 milijuna dolara od raznih donatora i taj iznos će se samo povećavati.

Svoju političku agendu i dalje će promovirati kroz čvrste, neki kažu i radikalne, stavove o ilegalnoj imigraciji i gradnji zida, problemu koji ima sa ‘zlim medijima’, priči o pokvarenoj političkoj kasti iz Washingtona koja je otela vlast narodu te navodno nedomoljubnim demokratima kao i onu o prestižnom, a za mnoge i kontroverznom, planu putovanja na Mars.

Kako god prošao pri pokušaju osvajanja novog predsjedničkog mandata, oponenti mu neće moći prigovoriti, kao što se to inače događa velikom broju političara, da je u kampanji govorio jedno, a kad je došao na vlast, postupao drukčije. Trump je ostao uglavnom isti, na radost svojih, očito dovoljno brojnih, pristaša, a na žalost onih kojih nije malo, a drže ga prilično nedostojnim dužnosti koju obnaša.

Foto: Cristobal Herrera/Hina

Facebook Comments