Beroš i dalje gomila enormne dugove u zdravstvu: Hoće li napokon odgovarati?

Beroš i dalje gomila enormne dugove u zdravstvu: Hoće li napokon odgovarati?

Ukupni dugovi bolnica i ljekarni veledrogerijama na dan 30.09. ponovno su narasli na 4,5 milijardi kuna. To je iznos koji se približio onome od 5 milijardi kuna, koliki je bio i na kraju 2020. godine.

“Više nas na sastancima sa veledrogerijama nećete vidjeti do kraja godine” – rekao je to ministar financija Zdravko Marić nakon kriznog sastanka u travnju ove godine i najavio kako će u naredna tri mjeseca prema zdravstvu otići proračunski transferi u mjesečnim iznosima od 600 milijuna kuna za bolnice i 300 milijuna za ljekarne. Najavio je ministar Marić kako će kroz rebalans proračuna osigurati dodatna jednokratna isplata od 135 milijuna kuna prema ljekarnama i 760 milijuna kuna prema bolnicama, javlja N1.

To će, rekao je Marić nakon zajedničkog sastanka s ministrom zdravstva Vilijem Berošem i predstavnicima veledrogerija koje su u travnju zaprijetile prestankom isporuka lijekova, svesti rokove plaćanja na 120 dana koju Vlada namjerava održati do kraja godine.

Dug 4,5 milijardi kuna

Provjerili smo kakvo je stanje danas i zatražili službene podatke.

Ukupni dugovi bolnica i ljekarni veledrogerijama na dan 30.09. ponovno su narasli na 4,5 milijardi kuna. To je iznos koji se približio onome od 5 milijardi kuna koliki je bio i na kraju 2020. godine.

U strukturi ukupnog duga na kraju rujna, dug bolnica je sada 2,8 milijardi kuna, i on je manji za milijardu kuna u odnosu na kraj prošle godine. No, istodobno je dug HZZO-a prema ljekarnama porastao na 1,7 milijardi kuna što je 600 milijuna kuna više nego na kraju 2020. godine.

Probijeni rokovi plaćanja

I obećani rokovi plaćanja koji su trebali uvesti red u sustavu zdravstva, ponovno su probijeni.

U rujnu ove godine klinički bolnički centri svoje dugove plaćaju s prosjekom od 190 do 200 dana zakašnjenja, a većina općih bolnica s plaćanjem kasne čak 210 dana. Na sastanku u travnju ministri Beroš i Marić dogovorili su sa veledrogerijama rok od 180 dana u bolničkom sustavu.

HZZO danas sa plaćanjem kasni čak i više nego na kraju prošle godine. Tada je plaćanje ljekarnama kasnilo u prosjeku 90, a danas se s plaćanjem dugova kasni više od 150 dana. U travnju je obećanje bilo 120 dana.

Ključno pitanje

Veledrogerije stoga još jednom očekuju da se do kraja godine ponovno isplate svi dugovi koji su probili rokove plaćanja koji su u travnju bili dogovoreni s ministrima Marićem i Berošem, stoji u odgovoru koji je N1 televiziji uputila Diana Percač, predsjednica koordinacije veledrogerija pri HUP-u.

Ostaje ključno pitanje: ako je dug od travnja trebao biti saniran s ukupno dodatnih 3,6 milijardi kuna, kako je minus prema veledrogerijama sada ponovo dosegnuo 4,5 milijardi kuna, a plaćanja nisu svedena u obećane rokove?

Foto: Hina