Beroš je prebolio koronu, a sada uzima i treću dozu: Otkrio je i koliko je cijepljenih među umrlima

Beroš je prebolio koronu, a sada uzima i treću dozu: Otkrio je i koliko je cijepljenih među umrlima

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je nakon sastanka Znanstvenog savjeta u Banskim dvorima da se najviše razgovaralo o trećoj dozi cjepiva. Svi članovi Savjeta suglasni su da se treća doza primjenjuje kod imunokompromitiranih osoba, kod djelatnika u zdravstvenom i socijalnom sustavu itd.

Akademik Radman govorio je o raznim mutacijama virusa i utjecaju na patogenost, prof. Rudan o novim znanstvenim podacima u svijetu pa i o tome kako su sve oči bile uprte u Veliku Britaniju koja je ukinula mjere i Izrael koji je cijepio najviše stanovnika. I danas su te dvije zemlje u velikim izazovima, javlja Tportal.

‘Virus je potpuno nepredvidljiv. Dolaskom hladnijeg vremena moramo izbjegavati okupljanja u zatvorenim prostorima’, naglasio je Beroš.

Prof. Lauc je govorio o svojim izjavama koje su dijelom krivom prenesene u medijima. ‘On je od prvog dana zagovornik cijepljenja’, naglasio je Beroš, dodajući da su diljem svijeta upravo necijepljene osobe rezervoar gdje se virus širi i može doći do mutacija. Prijenos virusa moguć je i među cijepljenima, ali ta mogućnost je daleko manja.

Učinkovitost cjepiva na novu varijantu je više nego dobra.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je da je uvođenje obaveznih Covid potvrda u zdravstveni i socijalni sustav u Hrvatskoj uspjelo, a vrlo skoro će doći vrijeme kad će se razgovarati o eventualnom proširenju te obaveze.

‘Nismo o tome razgovarali. Nemamo plan i ne mogu govoriti o teminu, ali zbog situacije u okruženju i to će doći na dnevni red’, rekao je Capak.

Komentirajući veliki porast broja novozaraženih, za današnjih čak 70 posto u odnosu na prošli tjedan, Capak je rekao da se i dalje donose balansirane mjere. ‘U prethodna tri tjedna imali smo stagnaciju porasta, čak smo u jednom tjednu imali – 2 posto. Prerano je govoriti imamo li rast koji bi zahtijevao dodatne mjere’.

Beroš će se cijepiti trećom dozom

Nakon primanja treće doze, odnosno boostera, potvrda će vrijediti godinu dana. ‘Radi se na tome da se nakon unosa treće doze automatski izdaje potvda na godinu dana od tog cijepljenja’, rekao je Capak.

Odgovarajući na pitanje novinara hoće li cijepiti trećom dozom, Beroš je podsjetio da se prethodno cijepio AstraZenecom, a sad će se cijepiti i treći put jer ‘kombinacija vektorsko – mRNA cjepivo će vrlo vjerojatno polučiti bolji rezultat’.

Konstatirao je da su od 21 preminule osobe u posljednja 24 sata četiri bile cijepljene, a 17 ih nije bilo cijepljeno.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.741 novih slučajeva zaraze, pa su u Hrvatskoj danas aktivna ukupno 9.894 slučaja. Među njima je 947 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 128 pacijenata.

Foto: Hina