Beroš otkrio: Hoće li povećati cijenu dopunskog zdravstvenog osiguranja?

Beroš otkrio: Hoće li povećati cijenu dopunskog zdravstvenog osiguranja?

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u Dnevniku Nove TV, gdje je s reporterkom Martinom Bolšec Oblak razgovarao o detaljima najavljene reforme zdravstva. Bolšec Oblak razgovor je započela podsjetivši ga na njegovu izjavu od prije godinu i pol, kada je rekao da je plan reforme na stolu premijera Andreja Plenkovića.

“Ona se polako sagledavala i razmatrala. Potrebno je razmotriti sveobuhvatna rješenja. Poučeni smo ranijim iskustvima kada parcijalna rješenja nisu rezultirala dobrima pomacima u zdravstvenom sustavu”, rekao je. 

“Mi smo krenuli s uočavanjem određenih disfunkcionalnosti i tražili smo načine za rješavanje. Dosta dugo je to trajalo, i još uvijek postoje određene dvojbe, ali mislim da smo na pravom putu i mislim da će opće i specifične ciljeve reforme prihvatiti i građani i zdravstveni profesionalci”, dodao je ministar.

Poskupljenje participacije

Beroš je rekao je da će poskupiti participacija građana koji nemaju dopunsko osiguranje, kojih je oko 600.000.

“HZZO neće poskupiti dopunsko osiguranje i to je naš cilj. Ne želimo dodatno teretiti građane, pogotovo u kontekstu ovakve ozbiljne ekonomske situacije u zemlji i u svijetu. Namjerno smo ostavili cijenu na 70 kuna”, rekao je ministar.

“Međutim, kao jedan pokušaj regulacije tržišnih aspekata u zdravstvu smo povećali participaciju s 2000 na 4000 kuna za one bez dodatnog osiguranja. To je maksimum koji netko tko nije osiguran u zdravstvu može platiti“, istaknuo je.

Bolšec Oblak ga je zatim pitala o trošarinama na cigarete, zbog kojih je Ministarstvo zdravstva ostalo bez dvije milijarde kuna.

“To je krivo gledanje na stvari. Vlada, u suradnji s Ministarstvo zdravstva i Ministarstvom financija, svake godine daje daleko više novca od te dvije milijarde od posebnog poreza na duhanske proizvode”, odgovorio je Beroš.

“To je ogroman novac, ali morate uzeti u obzir da smo 2021. godine dobili 6,8 milijardi, a ove godine zasad 2,4 milijarde dodatnog novca. Jamstva postoje i to je sve skupa dogovoreno”, rekao je ministar.

Foto: Hina