Medved kritizirao Milanovića: Čudi me, gotovo je nestvarno

Medved kritizirao Milanovića: Čudi me, gotovo je nestvarno

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio je u petak nevjericu da se u zemlji koja je i sama prošla rat dovodi u pitanje pomoć Hrvatske u obuci ukrajinske vojske, istaknuvši da Vlada čvrsto stoji u svome stavu pružanja potpore Ukrajini.

“Čudi me, gotovo je nestvarno, da danas netko dovodi u pitanje ovakav oblik potpore Hrvatske prema Ukrajini”, rekao je Medved i izjavi novinarima nakon obilježavanja Dana općine Konavle.

Podsjetio je što je sve hrvatski narod prošao usred velikosrpske agresije, kada se hrvatska vojska naoružavala i formirala u samom tijeku rata, te obučavala i podizala borbenu sposobnost “kako bi u konačnici oslobodila svoju zemlju”, a sve to činila je uz “veliku potporu prijatelja, saveznika, partnera”, javlja N1.

Istaknuo je kako je hrvatska Vlada konzistentna u svome stavu, koji je imala i prije agresije Rusije na Ukrajinu u veljači ove godine, a poglavito usred agresije i svo ovo vrijeme, da vrlo jasno pruža potporu Ukrajini.

Po njegovim riječima, nakon što je Vijeće Europe danas donijelo deklaraciju, vrijednu 100 milijuna eura, o pružanju odgovarajućeg oblika osposobljavanja ukrajinskih oružanih snaga za obranu i oslobađanje svoga teritorija, Glavni stožer HV-a predložit će kakav oblik pomoći Hrvatska može pružiti u programu obuke ukrajinske vojske, dok će odluku donijeti hrvatska Vlada.

“Bilo da se radi o obliku dolaska raznih specijalističkih timova, odnosno raznih timova nižih razina vođenja i zapovijedanja, bilo da se radi o stožernom osoblju, bilo da se radi o specifičnim sposobnostima medicinskog osoblja, Hrvatska je spremna, u tom pogledu mi smo pripravni”, rekao je Medved.

Na novinarsko pitanje kako komentira tvrdnju predsjednika Republike Zorana Milanovića da Ukrajinci nemaju što naučiti od naše vojske, Medved je odgovorio kako smatra gotovo nestvarnim da netko to dovodi u pitanje, “nakon svega što smo mi kao narod preživjeli, nakon svih sposobnosti koje smo, u vrijeme i nakon Domovinskog rata izgradili kroz niz raznih oblika obuke i osposobljavanja”.

Podsjetio je da je Hrvatska sudjelovala u obučavanju afganistanskih snaga te je sudjelovala u međunarodnim operacijama i misijama. “Hrvatska ima kadar koji posjeduje najvišu razinu sposobnosti, itekako imamo što pružiti našim partnerima”, istaknuo je Medved, te zaključio: “Vlada RH zadržava svoj vrlo jasan i principijelan pristup potpori ukrajinskoj strani, odnosno, Ukrajini u obrani i oslobađanju svoje zemlje”.

Foto: Hina