Putin se priprema za dugotrajni rat: Rusi će dignuti branu kod se budu povlačili iz Hersona

Putin se priprema za dugotrajni rat: Rusi će dignuti branu kod se budu povlačili iz Hersona

Međunarodni institut za rat (ISW) objavio je da će Rusija najvjerojatnije detonirati eksplozive na brani kraj elektrane Kahovka kako bi se zaštitila tijekom povlačenja iz Hersona. ISW smatra da će Rusi za uništenje brane optužiti ukrajinsku vojsku, koju žele spriječiti u napredovanju prema Hersonu.

Rusima je ključno da ukrajinska artiljerija ne dođe dovoljno blizu da može gađati ruske položaje u Hersonu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije je rekao da bi uništenje brane poplavilo golemo područje te ugrozilo oko 80 naselja u toj regiji.

Putin priprema Rusiju za nastavak dugotrajnog konvencionalnog rata visokog intenziteta i nije spreman pregovarati o kraju rata, piše ISW. Navode i da Putin pokreće jačanje ruske borbene sposobnosti tijekom zime i duboko u 2023. godinu. “Narativ koji je Kremlj postavio kako bi se omogućilo povlačenje iz Hersona, pripreme za miniranje brane i pripreme za dodatnu mobilizaciju i regrutaciju pokazuju da Putin ne traži pomake u bliskoj budućnosti”, pišu iz Instituta, prenosi Index.

Podsjetimo, SAD je objavio da će razmotriti sva sredstva za unaprjeđenje diplomacije s Rusijom ako primijete otvaranje, ali Moskva trenutno ne pokazuje znake spremnosti da se uključi u značajne razgovor, “Svi ukazuje na to da se predsjednik Putin nije voljan uključiti u smislenu diplomaciju, već nastavlja gurati u suprotnom smjeru”, rekao je jučer američki državni tajnik Antony Blinken na konferenciji za novinare sa svojom francuskom kolegicom Catherine Colonna.

“Razmatramo i razmotrit ćemo sva sredstva za unapređenje diplomacije ako vidimo mogućnost da je unaprijedimo na bilo koji način, naravno da ćemo to uvijek gledati”, rekao je Blinken, ali i dodao da Moskva umjesto toga “udvostručuje i utrostručuje” svoju agresiju.

Rusija je ovog tjedna pojačala svoje napade raketama i bespilotnim letjelicama na ukrajinsku energetsku i vodovodnu infrastrukturu. Ranije ovog mjeseca, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u intervjuu da je Rusija voljna surađivati ​​sa SAD-om ili Turskom o načinima okončanja rata, koji je sada u osmom mjesecu, ali još nije dobila nikakav ozbiljan prijedlog za pregovore.

Foto: Hina