Beroš upozorava: Koriste se imenom poznatog hrvatskog neurokirurga kako bi vas prevarili

Beroš upozorava: Koriste se imenom   poznatog hrvatskog neurokirurga kako bi vas prevarili

Ministarstvo zdravstva pozvalo je u nedjelju građane da ne vjeruju aktualnim lažnim oglasima o čudotvornom preparatu koji čisti krvne žile, a koji nedopušteno koriste izjave i fotografije neurokirurga Josipa Paladina.

Lažno oglašavanje te krađa identiteta i zloupotreba imena jednog od najuglednijih hrvatskih neurokirurga, kao i ranije drugih liječnika, s ciljem obmanjivanja i potencijalnog ugrožavanja zdravlja javnosti, je za svaku osudu struke i postupanje nadležnih institucija, ističe ministar zdravstva Vili Beroš.

Sukladno tome, najavljuje Beroš, Ministarstvo zdravstva će pokrenuti aktivnosti prema drugim ministarstvima u čijim nadležnostima je navedena problematika.

Ministarstvo dodatno ukazuje na sve češću pojavu lažnih i netočnih oglasa o takozvanim ljekovitim proizvodima, pripravcima i metodama. U takvim oglasima i tekstovima se često pojavljuju izmišljene izjave ili intervjui stvarnih liječnika kao što je vidljivo u posljednjem primjeru intervjua u kojem se neurokirurg Paladino predstavlja kao kardiolog, promicatelj alternativne medicine i autor knjiga na temu bioenergije, zdravlja i joge te odgovara na pitanja izmišljenih pacijenata.

Ministarstvo upozorava građane i da kupnja lijekova putem interneta, oglasnika ili elektroničke pošte može ozbiljno ugroziti zdravlje osobe koja ih je uzela.

Stoga je iz sigurnosnih razloga preporučljivo nabaviti lijek isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima odnosno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima jer se tamo nalaze provjereni i odobreni lijekovi Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), navodi Ministarstvo.

Foto: Hina