Puljak nije mogao podnijeti što Maja Đerek nije njegova lutka na koncu. A on je i opasan tip

Puljak nije mogao podnijeti što Maja Đerek nije njegova lutka na koncu. A on je i opasan tip

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak samo je čekao kakav-takav povod da iz Banovine otjera Maju Đerek, pročelnicu za gradsku imovinu. U prilog tome govori obrazloženje otkaza koji je Puljak javno isporučio pročelnici Đerek: obrazloženje se, u cijelosti, sastoji od konstrukcije da je Đerek izvela “udar na instituciju gradonačelnika” tako što je službeno, u okviru svojih ovlasti, izišla s “populističkim” prijedlogom – ponovimo: prijedlogom – da se svi stanovi u gradskom vlasništvu stave u funkciju zbrinjavanja socijalno ugroženih obitelji, odnosno da se ukine institut tzv. kadrovskih stanova, dok je drugi razlog taj što je, prema Puljku, pročelnica posvađala gradsku vlast s građanima.

Ovo potonje može se odnositi samo na građane koji su ilegalno koristili ili koriste gradsku imovinu: Đerek je samo radila svoj posao i javno odgovarala na javne napade koji su se uglavnom odvijali preko HDZ-ovske Slobodne Dalmacije, piše Ivica Đikić u Novostima.

Pročelnica je možda u jednom ili dva konkretna slučaja bila odviše činovnička kruta i možda je u jednom ili dva slučaja, uzvraćajući na neutemeljene optužbe, otišla pola koraka predaleko, ali to ne može biti argument za otkaz, ne može pogotovo s obzirom na to koliko je novca, u samo sedam-osam mjeseci, donijela u gradsku blagajnu uvođenjem reda u područje gradske imovine, unatoč brojnim prijetnjama i pritiscima. Tih par javnih sukoba i prijedlog o ukidanju kadrovskih stanova mogu biti iskorišteni kao razlozi samo ako postoji dublji razlog.

Gradonačelnik Puljak shvatio je da mu je u upravljanju imovinom Grada nepodnošljiv teret pročelnica koja nije njegova marioneta i koja nema namjeru taktizirati u skladu s tekućim političkim i privatnim potrebama aktualnih splitskih vlastodržaca. Puljak se naprosto ne želi odreći presudnog utjecaja u raspolaganju gradskim stanovima i poslovnim prostorima, a tu svoju potrebu kamuflira pričama o kadrovskim stanovima kao sredstvu za privlačenje u Split uglednih i uspješnih stručnjaka, znanstvenika i umjetnika.

Maja Đerek i Ivica Puljak

Koga je privukao u protekle dvije godine koliko je na vlasti? Poseban je problem što je jedan od korisnika tih stanova otac Puljkovog zamjenika Bojana Ivoševića. On je, kao zaslužni umjetnik, dobio stan na korištenje po povlaštenim uvjetima prije petnaestak godina.

Ivica Puljak demokratski je izabran, ima pravo birati svoje suradnike i može legalno smjenjivati podređene koji se ne uklapaju u njegove kombinacije, ali onda ne može tvrditi da je alternativa HDZ-u. Princip je isti, sve ostalo su demagoške nijanse. A vrhunac demagogije Puljkov je odgovor na pitanje HTV-ovog novinara hoće li mu politički naškoditi uručenje otkaza Maji Đerek.

“Nama je nebitno kako će se to odraziti na percepciju, mi ne ovisimo o tome, mi smo slobodni ljudi. Ja imam ljepši i ugodniji život izvan politike”, rekao je Puljak. Naučili smo dosad da se itekako treba čuvati ljudi koji pričaju da su žrtvovali svoj lijepi i ugodni život u korist političkog djelovanja, odnosno u korist boljitka građana i društv, zaključuje Ivica Đikić u Novostima.

Foto: Hina