BITKA ZA SREBRNJAK: Tomašević ne želi primiti popularnog doktora kojeg je smijenila Bandićeva hobotnica

BITKA ZA SREBRNJAK: Tomašević ne želi primiti popularnog doktora kojeg je smijenila Bandićeva hobotnica

Bolnica Srebrnjak već je godinama mjesto političkih obračuna. Raspisan je novi natječaj za ravnatelja. Bivši, smijenjeni ravnatelj Boro Nogalo u Novom danu potvrdio je da će se javiti na novi natječaj.

“Jako loše je u zadnje dvije i pol godine dana toga vezano za kadrove, svu tu ekipu koja je sa mnom stvarala Srebrnjak. Imamo najveći projekt u državi, mnogi drugi klinički centri i fakulteti nisu to uspjeli jer nemaju te društvene odgovornosti, a imaju kompetencije, znanje. Mi smo to možda preozbiljno shvatili, ulogu pdijatara, brigu za djecu… Ponosan sam što sam skupio dobru ekipu koja je došla sa svih mogućih institucija i tada smo kao mlada ekipa bili s puno ideja. Ono što je bilo karakteristično za njih, to su osobe koje su zbog svojih sposobnosti stavljene u zapečak. Ja sam ih prepoznao, doveo ih, iznijedrili smo ne samo taj veliki projekt, nego šest projekata. To je ta društvena odgovornost. Prema struci, prema profesiji koju radimo i prema ljudima… Što se događa kad vi u jednom sustavu, koj je jedan demagoški, u kojem se znaju autoriteti, oni su bogomdani, oni ne dozvoljavaju da vi dignete glavu… Ono što sam ja uspio u toj svojoj priči, uspio sam motivirati ljude da se bore”, rekao je Nogalo.

Koji je uopće bio razlog njegove smjene?

“Imate situaciju u kojoj se raspisuje natječaj, javljaju se dva profesora, ja i profesorica Turkalj i specijalizant, i onda se izabere specijalizant i on imenuje svoje mentore… Pd Vukičevića, Samardžije pa Primorac, cijela ta ekipa… Svaki ima svoj dio interesa, dio plijena, nikog nije briga što iz toga ispada. Postoji jedna ekipa moćnika. Nemaju veze jesu li lijevi, desni, oni vladaju sustavom, javni sustav je potpuno devastiran, uništen, a pored toga kao gljive niču privatne poliklinike”, kaže Nogalo.

Veliki je problem, kaže Nogalo, što politika imenuje čelnike bolnica.

“U Zagrebu je vladajuća garnitura bila gradonačelnik Bandić, ali one je bio povezan, on je bio možda marioneta tih sturktura, akademskih, investicijskih, građevinskih, svih tih lobija koji su htjeli nešto ušećariti na račun tih 60 milijuna. To nije slučajno, to nije briga za djecu, za budućnost ovog naroda. Kad sam vidio kud sve to ide, odlučio sam se žrtvovati i boriti se, jako puno podataka davao sam svim institucijama za istraživanje i to je rezultiralo time da sam dobio dvije priče. Očito je bahata priča loše pravno pripremljena pa sam dobio dvije presude. Onda se dogodilo da je pola Upravnog vijeća osumnjičeno od strane DORH-a. Nisam bitan ja, nego te strukture, te duboke sturkture”, rekao je Nogalo.

“Umoran sam od borbe, ali moram se prijaviti”

Nogalo je nedavno rekao da bi se htio sastati s novim zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, no Tomašević je jasno rekao na pressici da se ne misli sastajati s kandidatima za ravnatelja bolnice.

“Dobro je da je Tomašević shvatio da staro Upravno vijeće ne može funkcionirati, ostao je jedino ovaj Novak od strane Beroša, iako mi to nije jasno. Mislim da su postavljeni kompetentni ljudi. Da sam se mogao sastati s Tomaševićem, puno bih mu rekao, što se događalo u kakvoj situaciji je bolnica, preko 70 milijuna kuna u minusu, rekao bih mu da je bolnica definitivno pred bankrotom, rekao bih da dvije osobe iz Ureda za zdravstvo, zadužene za bolnice, rekao bih mu da su bile lijeva i desna ruke Stavljenić-Rukavine i one jako loše djeluju na Upravno vijeće, dezinformiraju, pričaju priče. Ja sam danas miran čovjek. Moja moralna bitka je dobivena. Što se tiče kandidature, malo sam sada i umoran od te cijele borbe, vjetrenjača… Ali moram se prijaviti jer to na kraju i javnost hoće. Sad je to na drugima, hoću li bit izabran, mislim da sam sposoban, a hoće li to valorizirati Upravno vijeće, vidjet ćemo”, rekao je Nogalo.

Što se tiče cjelokupnog hrvatskog zdravstvenog sustava, Nogalo je uvjeren da se i s ovolikim budžetom može više. “Trenutno je to puno para, malo muzike”, rekao je.

Foto: Hina